Linkovi

U Americi od danas obavezne maske u javnom prevozu


Bajdenova administracija propisala je i kazne za one koji ne poštuju nova pravila
Bajdenova administracija propisala je i kazne za one koji ne poštuju nova pravila

Milioni Amerikanaca od utorka su u obavezi da nose maske u javnom prevozu, avionima, taksijima, kao i na aerodromima, autobuskim i železničkim stanicama, lukama.

Ovo pravilo, čiju je primenu ranije blokirao bivši predsednik Donald Tramp, propisali su Centri za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) kako bi se sprečilo širenje koronavirusa.

Predsednik SAD Džo Bajden potpisao je uredbu kojom se od federalnih agencija zahteva da propišu pravila za zaštitu zdravlja ljudi, između ostalog i u oblasti saobraćaja.

Pravila CDC dozvoljavaju nošenje i pamučnih maski, dok neke organizacije apeluju na Bajdenovu administraciju da propiše nošenje isključivo hiruških i epidemioloških N95 maski, kao i obavezno držanje distance, merenje temperature i brzo testiranje.

Uprava za bezbednost saobraćaja (TSA) propisala je kazne za one koji ne poštuju nova pravila, a takođe je moguće da onima koji ne nose maske ne bude dozvoljen ulazak u avione.

Ova pravila važiće najmanje do 11. maja.

Putncima je dozvoljeno da masku skinu ako nešto jedu ili piju, ali moraju da je nose između "zalogaja i gutljaja", saopštila je TSA.

Pravila se odnose na sva vozila, osim privatne automobile i kamione. Maske moraju da nose svi, uključujući i decu stariju od dve godine, a od pravila su izuzeti i putnici sa invaliditetom.

Američke aviokompanije su već branile putnicima koji ne nose maske da uđu u avione. Delta Erlajns je tako odbila 950 putnika.

XS
SM
MD
LG