Linkovi

Vučić: Za Srbiju nema srećnog rešenja kosovskog pitanja


Arhiva - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, 15. marta 2020. u Beogradu (AP Photo/Darko Vojinović)
Arhiva - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, 15. marta 2020. u Beogradu (AP Photo/Darko Vojinović)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u subotu da, kada je u pitanju Kosovo, za Srbiju nema srećnog rešenja i da, kakvo ono god da bude, "ne možemo da budemo naročito zadovoljni".

Ne mislim da bih laganjem i varanjem ljudi nešto postigao. Posao predsednika Srbije nije da obmanjuje ljude, rekao je Vučić u gostovanju na televiziji Prva, ukazujući da u narednih šest meseci ili godinu dana slede teški pritisci na Srbiju zbog Kosova.

On je dodao da očekuje da odmah posle izbora u Srbiji specijalni izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak poseti Beograd i Prištinu.

Vučić je ukazao da, nažalost, u Srbiji ne može da se postigne konsenzus oko Kosova, jer neki iz opozicije misle da on treba reši to pitanje, pa da ga onda "sklone".

Njima je važnija moja politička sudbina od ključnih pitanja za zemlju, konstatovao je on, poručujući da njega mogu da sklone, ali da Srbiju koja je građena poslednjih godina više niko ne može da sruši.

Prema rečima Vučića, velike sile su odlučile da reše problem Kosova i onda "koriste razne sluge iz regiona da bi nametali svoje teme po pitanju koje se tiče samo nas", pa je ponekad degutantno gledati te male šta govore.

Vučić je poručio da je spreman da izađe pred narod i kaže šta je ponuda oko Kosova, kada i ako do nje dođe. On je napomenuo da će sigurno neko od velikih reći da će nam biti zatvorena vrata Evropske unije, ukoliko ne prihvatimo tu neku ponudu.

XS
SM
MD
LG