Linkovi

Voriorsi šampioni treći put u četiri godine, Durent ponovo MVP


Kevin Durent sa trofejem Leri O'Brajen proslavlja drugu uzastopnu titulu šampiona NBA lige (Foto: AP/Tony Dejak)
Kevin Durent sa trofejem Leri O'Brajen proslavlja drugu uzastopnu titulu šampiona NBA lige (Foto: AP/Tony Dejak)

Košarkaši Golden Stejt Voriorsa odbranili su titulu šampiona NBA lige ubedljivom pobedom u Klivlendu u četvrtoj utakmici finala plej-ofa - 108:85, tako da su seriju okončali ukupnim rezultatom 4-0.

To je treća titula za Voriorse u poslednje četiri sezone, i sve tri su osvojene pobedama u finalu nad Klivlendom. Jedini izuzetak dogodio se pre dve godine, kada je Klivlend uspeo da preokrene zaostatak od 3-1 u seriji, i osvoji jedini šampionat u istoriji kluba, trijumfom u Ouklendu u sedmoj utakmici.

Od tada, Golden Stejt u dve finalne serije protiv Lebrona Džejmsa i saigrača ima skor 8-1. Prošle godine, Kavsi su posle zaostatak od 3-0 uspeli da ostvare trijumf u svojoj dvorani i primoraju Voriorse da šampionski prsten osvoje kod kuće, ove godine, Golden Stejt se vraća kući sa Leri O'Brajen trofejem, pošto je "počistio" rivala.

To je prvi put da je finale plej-ofa okončano u četiri utakmice od 2007. kada je San Antonio takođe "počistio" Klivlend, u prvom Džejmsovom finalu plej-ofa u karijeri. Za Klivlend je te godine igrao bivši košarkaš Partizana i Budućnosti Aleksandar Saša Pavlović.

Trofej za najkorisnijeg igrača finalne serije, koji nosi ime legendarnog košarkaša Boston Seltiksa Bila Rasela, kao i prošle godine, osvojio je Kevin Durent, koji je večeras ostvario svoj prvi "tripl-dabl" u finalu plej-ofa - 20 poena, 12 skokova i 10 asistencija. Ukupno, na četiri utakmice finala, Durent je imao prosek od 28,8 poena, 10,8 skokova i 7,5 asistencija.

Durent je tek šesti igrač u istoriji NBA lige, koji je dve godine uzastopno osvojio trofej za najkorisnijeg igrača finala plej-ofa. Dvostruki MVP ligaškog dela sezone Stef Kari u četvrtoj utakmici ubacio je 37 poena, MVP finala iz 2015. Andre Igudala 11, a Klej Tompson 10.

Kod domaćih, Lebron Džejms je završio sa 23 poena, 8 skokova i 7 asistencija, ali i 6 izgubljenih lopti. Džejmsu je to bilo osmo uzastopno finale plej-ofa, deveto ukupno, a osvojio je tri titule prvaka - dve sa Majamijem (2012. i 2013) i jednu s Klivlendom (2016).

Lebron Džejms u duelu sa Klejom Tompsonom i Stefom Karijem tokom četvrte utakmice finala plej-ofa
Lebron Džejms u duelu sa Klejom Tompsonom i Stefom Karijem tokom četvrte utakmice finala plej-ofa

Džejms će ovog leta imati priliku ili da potpiše novi ugovor sa Kavsima, ili da ponovo napusti klub iz svog rodnog grada i pronađe sredinu u kojoj bi mogao da se bori za titulu. Spekulacije u medijima su već počele, ali ljubitelji NBA košarke, moraće da sačekaju još nekih mesec dana, dok zvanično ne počne letnji prelazni rok u NBA.

XS
SM
MD
LG