Linkovi

Lebron doneo titulu Klivlendu


Košarkaši Klivlenda prekinuli su neprijatnu tradiciju dugu više od pola veka i doneli svom gradu prvu titulu šampiona u bilo kojem profesionalnom sportu od 1964. godine. Predvođeni Lebronom Džejmsom i Kajrijem Irvingom, Kavalirsi su pobedili zvanične šampione Golden Stejt Voriorse – 93:89 u sedmoj odlučujućoj utakmici finala plej-ofa u Ouklendu.

Prva zveda NBA lige Džejms je utakmicu završio sa 27 poena, po 11 skokova i asistencija i postao tek treći košarkaš u istoriji sa „tripl-dablom“ u sedmoj utakmici finala plej-ofa. S druge strane, Kavalirsi, koji su prve dve utakmice izgubili sa ukupno 48 poena razlike, postali su prvi NBA tim, koji se u finalu vratio posle zaostatka od 3-1 u seriji. Zasluženo su stigli do prve titule od osnivanja kluba i obradovali navijače željne trofeja.

"U ovom trenutku osećam samo uzbuđenje, ne čak ni olakšanje... to je uzbuđenje za nas kao tim, kao klub, kao grad, kao zajednicu. To što možemo da nastavimo da uzdižemo naš grad, da budemo inspiracija, to mi znači sve i srećan sam da sam deo toga" - izjavio je Lebron.

Džejms, koji je izabran za najkorisnijeg igrača finale serije, odrastao je u obližnjem Ekronu. Kavalirsi su ga izaqbrali kao prvog na draftu 2003, ali je uz veliko ogorčenje navijača i uprave napustio klub 2010, kako bi potpisao za Majami, gde je osvojio dve titule šampiona. Pre dva leta vratio se u Klivlend, obećavajući da će vratiti titulu u svoj voljeni grad, što je i ispunio.

Golden Stejt Voriorsi sinoć nisu uspeli da krunišu svoju istorijsku sezonu, u kojoj su sa 73 pobede postavili rekord u ligaškom delu šampionata. U plej-ofu, Voriorsi su bili na korak od eliminacije u finalu Zapada protiv Oklahoma Sitija, ali su napravili preokret sličan onom koji je Klivlend.

XS
SM
MD
LG