Linkovi

Igor Kokoškov za istoriju - srpski stručnjak preuzima Finiks


Igor Kokoškov prošlog leta u Istanbulu, dok je predvodio Sloveniju do zlatne medalje na Eurobasketu
Igor Kokoškov prošlog leta u Istanbulu, dok je predvodio Sloveniju do zlatne medalje na Eurobasketu

Srpski košarkaški stručnjak Igor Kokoškov postigao je dogovor sa Finiks Sansima da preuzme tim iz Arizone po završetku sezone, što znači da će ući u istoriju NBA lige kao prvi čovek koji nije rođen ili odrastao u Severnoj Americi, kome je poverena uloga glavnog trenera jednog NBA tima.

Dve strane su prema izvorima bliskim NBA ligi postigle sporazum o trogodišnjoj saradnji, koja će početi čim Juta, u kojoj je Kokoškov trenutno prvi pomoćnik, završi sezonu.

Igor Kokoškov
Igor Kokoškov

"Džezeri" trenutno igraju seriju polufinala Zapada protiv Hjustona, a posle večerašnje pobede u Teksasu - 116:108, preuzeli su prednost domaćeg parketa. Trenutno je 1-1 u seriji, a 3. i 4. utakmica igraju se u Solt Lejk Sitiju.

Generalni menadžer Sansa Rajan Mekdonau sastao se sa Kokoškovimu Hjustonu, pred prvu utakmicu polufinala Zapada, i vrlo brzo mu ponudio ugovor, saznaje ESPN. Finiks je sezonu završio sa najgorim skorom u ligi - 21 pobedom i 61 porazom, i čeka ih velika reorganizacija, sa mnogo mladih igrača i zvezdom tima Devinom Bukerom.

Kokoškov je u NBA ligi već 18 godina kao pomoćnik, a tu funkciju je obavljao i u Sansima od 2008. do 2013.

Trener Jute Kvin Snajder, koji je Kokoškovu dao prvi posao u SAD, kada je vodio Univerzitet Mizuri, 1999. godine i generalni mendažer tima iz Solt Lejk Sitija više puta su isticali veliku ulogu Kokoškova u razvoju mladih igrača Džeza.

Kokoškov je prošle godine osvojio titulu prvaka Evrope sa selekcijom Slovenije, koju su na parketu predvodili NBA All-Star Goran Dragić i Luka Dončić, za kojeg se očekuje da će biti jedan od prva tri pika na predstojećem draftu, a Sansi se možda imati priliku da ga izaberu.

Dragić, koji je igrao za Finiks, kada je Kokoškov bio pomoćnik, a sad predvodi Majami, među prvima mu je čestitao preko Tvitera.

Kokoškov je bio prvi Evropljanin u stručnom štabu jednog NBA tima, kada su ga 2000. angažovali Los Anđeles Klipersi, osvojio je šampionsku titulu kao član stručnog štaba Detroita 2004, sa kojim je učestvovao i na All-Star utakmici.

XS
SM
MD
LG