Linkovi

"Nebeski most 21", vežba padobranaca Srbije i Sjedinjenih Država


Ilustracija - U vežbi, koja se održava na niškom vojnom aerodromu, učestvuju pripadnici 63. padobranske brigade Vojske Srbije i 173. padobranske brigade Oružanih snaga SAD. (Foto: Ministarstvo odbrane Srbije)
Ilustracija - U vežbi, koja se održava na niškom vojnom aerodromu, učestvuju pripadnici 63. padobranske brigade Vojske Srbije i 173. padobranske brigade Oružanih snaga SAD. (Foto: Ministarstvo odbrane Srbije)

Padobranci Oružanih snaga Sjedinjenih Država i Srbije tokom nedelje održavaju zajedničku taktičku vežbu pod nazivom “Nebeski most21”, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

U vežbi, koja se održava na niškom vojnom aerodromu, učestvuju pripadnici 63. padobranske brigade Vojske Srbije i 173. padobranske brigade Oružanih snaga SAD.

Učestvuje više od 150 padobranaca, a za skokove i desantiranje tereta koriste se transportni avioni An-26 Vojske Srbije i C-130 „Herkules“ Oružanih snaga SAD. Cilj vežbe je unapređenje interoperabilnosti i međusobnog razumevanja na taktičkom nivou tokom izvođenja humanitarnih operacija snabdevanja ugroženog stanovništva iz vazduha”, precizirano je u saopštenju Ministarstva odbrane.

Tokom zajedničke vežbe, ukazalo je u saopštenju Ministarstvo, pripadnici padobranskih jedinica uvežbavaju taktike, tehnike i procedure prilikom obavljanja specijalnog i klasičnog padobranskog desanta, desantiranja tereta iz vazduhoplova, kao i obezbeđenja rejona desantiranja.

Prethodnog puta pripadnici američke i Vojske Srbije održale su zajedničke vežbe u julu 2021. Tada su uključene bile specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Srbije (SAJ) i specijalne jedinice Vojske SAD, poznate kao "Zelene beretke".

Osim Sjedinjenih Država – Srbija, članica Partnerstva za mir političko vojnog programa Severnoatlantske alijanse, vojno-tehnički sarađuje i sa Rusijom, Kinom i Belorusijom – odakle nabavlja različita oružja i oruđa.

To je jedan od razloga zbog kog je u izveštajima Evropske komisije često pozvana da, kao država u pristupnom procesu, u većem stepenu uskladi sopstvenu spoljnu politiku sa diplomatijom Evropske unije.

Takođe, Sjedinjene Države su pošto je Vojsci Srbije iz Rusije isporučen raketni sistem "Pancir S" - februara 2020. u reakciji za Glas Amerike pozvale sve saveznike i partnere da odustanu od transakcija sa Rusijom koje bi mogle da dovedu do uvođenja sankcija.

Belorusija, Rusija i Srbija su sredinom juna zaključile još jednu zajedničku vojnu vežbu "Slovensko bratstvo 2021", na teritoriji Rusije. Vojske tri države jednom godišnje održavaju vežbu pod tim nazivom.

XS
SM
MD
LG