Linkovi

"Nebeski most 21", vežba padobranaca Srbije i Sjedinjenih Država


Ilustracija - U vežbi, koja se održava na niškom vojnom aerodromu, učestvuju pripadnici 63. padobranske brigade Vojske Srbije i 173. padobranske brigade Oružanih snaga SAD. (Foto: Ministarstvo odbrane Srbije)

Padobranci Oružanih snaga Sjedinjenih Država i Srbije tokom nedelje održavaju zajedničku taktičku vežbu pod nazivom “Nebeski most21”, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

U vežbi, koja se održava na niškom vojnom aerodromu, učestvuju pripadnici 63. padobranske brigade Vojske Srbije i 173. padobranske brigade Oružanih snaga SAD.

Učestvuje više od 150 padobranaca, a za skokove i desantiranje tereta koriste se transportni avioni An-26 Vojske Srbije i C-130 „Herkules“ Oružanih snaga SAD. Cilj vežbe je unapređenje interoperabilnosti i međusobnog razumevanja na taktičkom nivou tokom izvođenja humanitarnih operacija snabdevanja ugroženog stanovništva iz vazduha”, precizirano je u saopštenju Ministarstva odbrane.

Tokom zajedničke vežbe, ukazalo je u saopštenju Ministarstvo, pripadnici padobranskih jedinica uvežbavaju taktike, tehnike i procedure prilikom obavljanja specijalnog i klasičnog padobranskog desanta, desantiranja tereta iz vazduhoplova, kao i obezbeđenja rejona desantiranja.

Prethodnog puta pripadnici američke i Vojske Srbije održale su zajedničke vežbe u julu 2021. Tada su uključene bile specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Srbije (SAJ) i specijalne jedinice Vojske SAD, poznate kao "Zelene beretke".

Osim Sjedinjenih Država – Srbija, članica Partnerstva za mir političko vojnog programa Severnoatlantske alijanse, vojno-tehnički sarađuje i sa Rusijom, Kinom i Belorusijom – odakle nabavlja različita oružja i oruđa.

To je jedan od razloga zbog kog je u izveštajima Evropske komisije često pozvana da, kao država u pristupnom procesu, u većem stepenu uskladi sopstvenu spoljnu politiku sa diplomatijom Evropske unije.

Takođe, Sjedinjene Države su pošto je Vojsci Srbije iz Rusije isporučen raketni sistem "Pancir S" - februara 2020. u reakciji za Glas Amerike pozvale sve saveznike i partnere da odustanu od transakcija sa Rusijom koje bi mogle da dovedu do uvođenja sankcija.

Belorusija, Rusija i Srbija su sredinom juna zaključile još jednu zajedničku vojnu vežbu "Slovensko bratstvo 2021", na teritoriji Rusije. Vojske tri države jednom godišnje održavaju vežbu pod tim nazivom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG