Linkovi

Vežba Vojske Srbije povodom stogodišnjice kraja Prvog svetskog rata


Vojna vežba Vpojske Srbije povodom sto godina od okončanja Prvog svetskog rata.
Vojna vežba Vpojske Srbije povodom sto godina od okončanja Prvog svetskog rata.

U čast stogodišnjice pobede u Prvom svetskom ratu, Vojska Srbije izvela je združenu taktičku "Vek pobednika 1918-2018". Vežba je organizovana na 10 lokacija, u njoj je učestvovalo oko 8.000 pripadnika VS, uz utrošak 125 tona ubojnih sredstava, prenose mediji u nedelju.

Vežba je počela na Pasuljarskim livadama, uz prisustvo premijerke i predsednika Srbije, Ane Brnabić i Aleksandra Vučića, kao i članova Vlade i predstavnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Vežbali su pripadnici Ratnog vazduhoplovstva, Rečne flotile i drugih sastava Vojske, uz upotrebu 600 borbenih sredstava i učešće 24 aviona i helikoptera.

Vežba je izvedena na reci Tisi, čija je jedna obala bila zamišljena kao neprijateljska teritorija. Izveden je desant sa reke i juriš pešadijom, a dejstvovala je i podrška iz vazduha. Preko Tise je postavljen pontonski most dugačak 200 metara, preko god je prešla glavnica borebenih snaga.

Tema vežbe je "Priprema i upotreba snaga za reagovanje Vojske Srbije".

Centralna aktivnost je održana na Privremenom poligonu "Pešter", kao i na poligonu "Pasuljanske livade" kod Ćuprije, u vojnom kompleksu "Titel", u Rejonu Zvorničkog jezera, u Privremenom vojnom kompleksu "Orešac", u Vojnom kompleksu "Međa" i na drugim lokacijama.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da združena vojna vežba "Vek pobednika 1918-2018", predstavlja ponos vojske i građana, jer je pokazala da su pripadnici Vojske Srbije spremni da se suoče sa svim izazovima.

XS
SM
MD
LG