Linkovi

Vežba Vojske Srbije povodom stogodišnjice kraja Prvog svetskog rata


Vojna vežba Vpojske Srbije povodom sto godina od okončanja Prvog svetskog rata.

U čast stogodišnjice pobede u Prvom svetskom ratu, Vojska Srbije izvela je združenu taktičku "Vek pobednika 1918-2018". Vežba je organizovana na 10 lokacija, u njoj je učestvovalo oko 8.000 pripadnika VS, uz utrošak 125 tona ubojnih sredstava, prenose mediji u nedelju.

Vežba je počela na Pasuljarskim livadama, uz prisustvo premijerke i predsednika Srbije, Ane Brnabić i Aleksandra Vučića, kao i članova Vlade i predstavnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Vežbali su pripadnici Ratnog vazduhoplovstva, Rečne flotile i drugih sastava Vojske, uz upotrebu 600 borbenih sredstava i učešće 24 aviona i helikoptera.

Vežba je izvedena na reci Tisi, čija je jedna obala bila zamišljena kao neprijateljska teritorija. Izveden je desant sa reke i juriš pešadijom, a dejstvovala je i podrška iz vazduha. Preko Tise je postavljen pontonski most dugačak 200 metara, preko god je prešla glavnica borebenih snaga.

Tema vežbe je "Priprema i upotreba snaga za reagovanje Vojske Srbije".

Centralna aktivnost je održana na Privremenom poligonu "Pešter", kao i na poligonu "Pasuljanske livade" kod Ćuprije, u vojnom kompleksu "Titel", u Rejonu Zvorničkog jezera, u Privremenom vojnom kompleksu "Orešac", u Vojnom kompleksu "Međa" i na drugim lokacijama.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da združena vojna vežba "Vek pobednika 1918-2018", predstavlja ponos vojske i građana, jer je pokazala da su pripadnici Vojske Srbije spremni da se suoče sa svim izazovima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG