Linkovi

NATO o isporuci ruskih vozila: Uvažavamo pravo Srbije da bira sa kim sklapa sporazume


Zastave Republike Srbije i NATO
Zastave Republike Srbije i NATO

Severnoatlantska alijansa u potpunosti uvažava suvereno pravo svih država, uključujući i Srbiju, da biraju sa kim će sklapati političke i sporazume iz sfere bezbednosti”, rečeno je Glasu Amerike u briselskom štabu NATO-a u Belgiji, povodom isporuke deset oklopno-izviđačkih vozila pešadije BRDM 2.

Prema tvrdnjama predsednika Srbije Aleksandra Vučića vozila su stigla kao donacija Rusije.

​Povodom informacija da je Rumunija blokirala dopremanje kontigenta vozila sa ruskim naoružanjem preko reke Dunav - NATO je u odgovoru Glasu Amerike ukazao da bi to pitanje trebalo postaviti vlastima Rumunije.

Takođe, ukazano je i na partnerski odnos Srbije i NATO-a.

“U Srbiji je održana najveća civilna vojna vežba za vanredne situacije pomoći NATO saveznicima. U svrhe pripreme za problem koje izazivaju prirodne katastrofe – poput poplava i šumskih požara. Sarađujemo sa Srbijom i kada je reč o reformi bezbednosnih snaga i inistitucija. Istovremeno, vežbe sa NATO-om pomažu srpskim vojnicima da učestvuju u međunadornim mirovnim misijama. Takođe, uložili smo milione evra kako bismo Srbiji pomogli uništavanje dvesta tona municije. Srbija je pomagala u obuci iračkih vojnih lekara čime je pomogla stabilizaciju na Bliskom istoku”, navodi se u odgovoru NATO-a.

Severnoatlantska alijansa ukazala je i da je njena misija, zasnovana na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na Kosovu – KFOR, dala značajan doprinos stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

“Tamo smo da bismo omogućili sigurno i bezbedno okruženje za sve građane Kosova. NATO svom snagom podržava nastavak dijaloga Beograda i Prištine, koji dve strane vode posredstvom Evropske unije, kao jedino održivi političko rešenje za region”, zaključeno je u odgovoru Severnoatlantske alijanse.

U Srbiji, u gradu Nišu, prikazano je deset oklopno-izviđačkih vozila pešadije koja su iz Rusije stigla u Srbiju tokom svečanosti kojoj su prisustvovali predsednik države Aleksandar Vučić i novi ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko.

XS
SM
MD
LG