Linkovi

Na Srbiji odluka da li želi ili ne želi u NATO


Učesnici konferencije koju je organizovao Atlantski savet o saradnji Vojske Srbije sa oružanim snagama država članica NATO
Učesnici konferencije koju je organizovao Atlantski savet o saradnji Vojske Srbije sa oružanim snagama država članica NATO

Ukoliko Srbija ne želi, ili pak želi, da postane članica NATO, to je njena odluka, koja će biti prihvaćena, rekao je danas šef Kancelarije NATO za vezu u Beogradu general Ćezare Marineli.

Srbija je mesto stabilnosti na Balkanu i u Alijansi vrednuju poziciju i sve ono što se čini na tom polju, kao i napore koje Srbija ulaže učešćem u mirovnim operacijama, izjavio je Marineli na otvaranju konferencije nevladine organizacije Atlantski savet o saradnji Vojske Srbije sa oružanim snagama država članica NATO i dodao da da Alijansa nudi Srbiji obuku njenih vojnika u 29 zemalja.

NATO je u poslednjih 18 godina preko poverilačkih fondova Srbiji ukupno donirao više od 15 miliona evra, dodao je Marineli.

"Ako Srbija ne želi da postane NATO članica nema problema, ako Srbija želi da se pridruži to je odluka na nivou Srbije. Ukoliko želi da radi sa NATO-om, to je opet na nivou Srbije. Ako Srbija želi da radi sa drugim zemljama Rusijom, Belorusuijom - to nikakav problem ne predstavlja za NATO”, poručio je.

Zajednička vežba u Mladenovcu

NATO želi mir i stabilnost i ceni napore koje Srbija ulaže učešćem u mirovnim operacijama, naveo je Marineli i najavio zajedničku vežbu sa pripadnicima policije u Mladenovcu sledećeg meseca.

Vežbu pod nazivom "Srbija 2018" će zajedno organizovati NATO Evroatlanski centar za koordinaciju aktivnosti u pružanju hitnog odgovora (EADRČ) i MUP Srbije. Vežba će biti održana od 8. do 11. oktobra u Mladenovcu, a cilj vežbe je poboljšanje interoperabilnosti u međunarodnim operacijama odgovora na katastrofe.

Načelnik uprave za međunarodnu vojnu saradnju Vojske Srbije pukovnik Milan Ranković rekao je da će se nastaviti sa vođenjem balansirane politike odbrane i da je Srbija posvećena miru i stabilnosti u svetu.

Ranković je ocenio da je vojna neutralnost Srbije „prava mera“ odnosa i saradnje sa svim zainteresovanim stranama“ i da se zato sarađuje i sa partnerima na istoku i zapadu.

Vojska Srbije učestvuje u devet multinacionalnih operacija u kojima je u preteklom periodu bilo angažovano 700 pripadnika VS i takav trend očekuje se i iduće godine, dodao je Ranković.

Šef delegacije Skupštine Srbije pri Parlamentarnoj skupštini NATO Dragan Šormaz rekao je da saradnja funkcioniše na visokom nivou i podsetio da je Srbija u parlamentarnoj skupštini NATO-a pridruženi član što znači da ima pravo na podnošenje amandmana, ali ne i da glasa.

Slika o Srbiji sada je dosta promenjena i svi predlozi koje dajamo uglavnom budu u usvojeni, rekao je Šormaz i dodao da se Srbija smatra kredibilnim partnerom i tom telu.

XS
SM
MD
LG