Linkovi

Vojna vežba srpskih i američkih snaga u bazi Jug


Vojska Srbije i Nacionalna garda Ohaja na jednoj od zajedničkih padobranskih vežbi u Srbiji - arhivska fotografija (Foto: Glas Amerike)

Svečanom ceremonijom otvaranja u bazi "Jug" počela je međunarodna vežba "Obazrivi vuk 19", koja se održava od 13. do 24. maja, na kojoj učestvuje oko 200 oficira, podoficira i vojnika Vojske Srbije i 18. brigade Vojne policije Evropske komande oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država.

Rukovodilac vežbe, načelnik Odeljenja vojne policije Komande kopnene vojske pukovnik Miroljub Petronijević, na ceremoniji otvaranja, poželeo je učesnicima uspešno izvođenje vežbe, koja se održava na poligonu "Borovac".

Multinacionalna vežba 'Obazrivi vuk' je po svom obimu i sadržaju, uz vežbu 'Platinasti vuk', jedna od najsloženijih vežbi na kojima se obučavaju jedinice za učešće u multinacionalnim operacijama”, istakao je pukovnik Petronijević i dodao da se vežba "Obazrivi vuk" izvodi prvi put ove godine.

Prema njegovim rečima specifičnost vežbe ogleda se u tome što se na njoj obučavaju pripadnici jedinica Vojne policije partnerskih zemalja, uz podršku drugih jedinica Vojske Srbije. Cilj vežbe, pod nazivom “Multinacionalna ojačana četa Vojne policije u operaciji očuvanja mira”, jeste unapređenje interoperabilnosti i međusobnog razumevanja pripadnika vojski partnerskih zemalja na taktičkom nivou, u toku izvršenja operacije podrške miru u multinacionalnom okruženju.

Svečanom početku vežbe prisustvovali su komandant Centra za obuku jedinica za multinacionalne operacije potpukovnik Branislav Stevanović i zamenik komandanta 41. pešadijskog bataljona major Aleksandar Grujić. Posle ceremonije svečanog otvaranja vežbe, pripadnici vojne policije Vojske Srbije priredili su taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG