Linkovi

Najveće vojne vežbe Rusije od Hladnog rata, pozvane Kina i Mongolija


Ruske, kineske i mongolske nacionalne zastave na oklopljenim vozilima vijore se na vetru tokom vojne vežbe na poligonu "Cugol" udaljenom oko 250 kilometara od grada Čite, tokom vojne vežbe Vostok 2018, u istočnom Sibiru, Rusija, 13. septembra 2018.

Rusija održava najveće vojne manevre od Hladnog rata, poznate kao Vostok-18 i po prvi put je pozvala kontingente iz Kine I Mongolije. U međuvremenu, odnosi Moskve sa Zapadom se pogoršavaju dok se trgovinski rat između Pekinga i Vašingtona produbljuje. Postavlja se pitanje da li će novi savez koji se rađa predstavljati izazov za Zapad.

Čak i za zemlju veličine Rusije, obim manevara Vostok-18 je izuzetan. Trideset šest hiljada tenkova i oko tri stotine hiljada ruskih vojnika, odnosno trećina vojnog osoblja te zemlje, učestvuje u vežbama na ogromnim prostranstvima u istočnom Sibiru.

Nebom patrolira 1.000 aviona, dok u Severnom i Tihom okeanu, ruski ratni rodovi vode inscenirane bitke.

Prvi put učestvuje i Kina, sa oko tri hiljade vojnika. Mongolija je takođe poslala svoj kontingent. U prvom redu je u četvrtak sedeo ruski predsednik Vladimir Putin.

"Hteo bih posebno da se zahvalim oružanim snagama Narodne repubilke Kine i Mongolije. Naše bratstvo po oružju ima dugu i čvrstu tradiciju", izjavo je Putin.

Ruski predsednik Vladimir Putin, ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu i njegov kineski kolega Vei Fenge posmatraju vojnu vežbu Vostok 2018 (Istok 2018) na vojnom poligonu Cugol, u istočnom Sibiru, 13. septembra 2018
Ruski predsednik Vladimir Putin, ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu i njegov kineski kolega Vei Fenge posmatraju vojnu vežbu Vostok 2018 (Istok 2018) na vojnom poligonu Cugol, u istočnom Sibiru, 13. septembra 2018

Ovo je udaljeni deo sveta, ali su pomenute vežbe imale odjeka širom sveta.

"Osim toga što pokazuje Zapadu da postoji savez sa Kinom, ovo je prilika za Rusiju i da pokaže šta je naučila iz svojih vojnih intervencija, na primer u Siriji i istočnoj Ukrajini", rekao je za Glas Amerike Emil Feris iz Instituta kraljevske ujedinjene službe.

Ruska invazija delova Ukrajine navela je Sjedinjene Države i njihove saveznice da uvedu sankcije Moskvi.

"Zapadne sankcije umanjile su sposobnost Rusije da nabavi vojnu opremu koju je nekad dobijala od partnera na Zapadu. U međuvremenu, ruska vojska prolazi kroz desetogodišnji proces obnove i unapređenja. I da bi platila za te delove, Rusiji će biti potrebni alternativni partneri", kaže Feris.

Ove vežbe su se poklopile sa održavanjem Istočnpog ekonomskog foruma u Vladivostoku. Uzimajući u obzir zaoštravanje trgovinskog rata Kine i SAD, analitičari navode da Moskva shvata da joj je ovo priilka da produbi odnose sa Pekingom.

"Oni politički postaju sve bliži. Ekonomski, rusko – kineska trgovinska razmena cveta dok to nije slučaj sa drugim vrstama trgovine, posebno u Rusiji", kaže Pavel Felgenahuer, ruski vojni analitičar. "I naravno, oni sada vojno sarađuju u manevrima koji su u suštini usmereni protiv Sjedinjenih Država i njihovih saveznika"

Slogani za zajedničke vojne vežbe su ‘Prijateljstvo u cilju mira.’ Ali postoje i izvori zategnutosti.

Vojna vežba "Vostok 2018"
Vojna vežba "Vostok 2018"

"Posebno kada je reč o kineskoj inicijativi 'Pojas i put' koja na neki način zaobilazi Rusiju, a Kina je prilično zainteresovana za zemlje poput Ukrajine i Belorusije i korišćenje njihovih infrastruktura kao kapije prema Evropi. Mislim da je Rusija prilično sumnjičava prema onome što Kina planira", zaključuje Emili Feris.

Američki sekretar za odbranu Džim Matis rekao je nedavno da u dugoročnom smislu, ne vidi mnogo elementa koji vezuju Rusiju i Kinu.

Vojne vežbe održavaju se u svetlu pretnji iz Vašingtona da će uvesti nove sankcije Rusiji, ako Moskva napadne Idlib, poslednje uporište pobunjenika u Siriji. Ujedinjene nacije su upozorile na potencijalni masakr civila u toj pokrajini.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG