Linkovi

Kineski policajci patroliraju srpskim gradovima


Mešovite kinesko-srpske policijske patrole na ulicama Beograda, 18. septembra 2019. (Foto: Vladimir Milić)
Mešovite kinesko-srpske policijske patrole na ulicama Beograda, 18. septembra 2019. (Foto: Vladimir Milić)

Od ove srede, centrom Beograda, u Bloku 70 i na aerodromu Nikola Tesla zajedno sa srpskim policajcima u patrolama će biti i pripadnici kineske policije, a kako je najavio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, zajedničke policijske patrole su predviđene i u Novom Sadu i Smederevu.

Na današnjoj promociji zajedničkih srpsko-kineskih policijskih patrola, Stefanović je objasnio da je osnovni razlog za ovaj oblik policijske saradnje sve veći broj kineskih turista u Srbiji, koji je naglo porastao nakon stupanja bezviznog režima na snagu:

"Želim da se zahvalim i kineskom ministarstvu javne bezbednosti i kolegama iz ambasade, koji su prepoznali potrebu da ovakvim zajedničkim radom olakšamo komunikaciju velikom broju kineskih turista koji dolaze u našu zemlju, kao i drugim državljanima NR Kine, koji su naši dragi gosti. I da zajedno sa našim policijskim službenicima, ovim mešovitim patrolama kineske kolege mogu da pomognu u toj komunikaciji", rekao je Stefanović na predstavljanju u Knez Mihailovoj ulici u centru Beograda.

"Tokom boravka u Srbiji kineska policija će putem zajedničkih patrola, uspostavljanjem hitne telefonske linije za prijave na kineskom jeziku, obilaskom mesta gde žive kineski građani, kao i obilaskom kineskih preduzeća i kineskih institucija pomogati srpskoj policiji, kako bi još bolje osigurali bezbednost naših državljana", istakla ambasadorka Kine Čen Bo.

Kako za Glas Amerike objašnjava profesor na Fakultetu bezbednosti Vladimir Cvetković, međunarodna policijska patrola se uspostavlja na osnovu bilateralnih i multilateralnih sporazuma koji striktno regulišu prava i obaveze policijskih službenika. Po njegovim rečima, građane Srbije ne treba da buni i plaši prisustvo kineskih policajaca u kineskim uniformama:

"Kineski policijski službenici su dužni da se pridržavaju zakonskog okvira Republike Srbije. Dakle, oni će biti angažovani kao jedna svojevrsna ispomoć našim policijskim službenicima radi unapređenja sprečavanja vršenja krivičnih dela, održavanja javnog reda, olakšavanja komunikacije", kaže Cvetković.

Cvetković ističe da međunarodne policijske patrole predstvaljaju uobičajeni oblik saradnje i podseća da i srpska policija ima ista iskustva kroz angažovanje u Crnoj Gori ili Hrvatskoj:

"Već osam godina zaredom na području crnogorskog primorja primenjuje se projekat razmene policijskih službenika sa teritorija Srbije, Hrvatske, Albanije Italije itd. Cilj tog projekta jeste upravo da se poboljša bezbednosni ambijent olakšavanjem komunikacije sa različitim državljanima. I na taj način mi možemo dobiti samo određene benefite od te saradnje, nikako neke negativne posledice", ističe za Glas Amerike Cvetković.

Prvog dana rada, kineski policajci pored srpskih kolega su bili zanimljivi prolaznicima u centru Beograda, pa osim ove klasične, bezbednosne uloge, kineski policajci možda postanu i turistička atrakcija za goste u glavnom gradu.

XS
SM
MD
LG