Linkovi

Ruska i srpska vojska na zajedničkoj vežbi kod Sankt Peterburga


Zajednička vojna vežba pripadnika vojski Srbije i Rusije, u blizini Sankt Peterburga, Rusija, 17. avgusta 2018. (Foto: Ministarstvo odbrane Srbije)
Zajednička vojna vežba pripadnika vojski Srbije i Rusije, u blizini Sankt Peterburga, Rusija, 17. avgusta 2018. (Foto: Ministarstvo odbrane Srbije)

Na poligonu Luga kod Sankt Peterburga u Ruskoj Federaciji, pripadnici 37. mehanizovanog bataljona Treće brigade Kopnene vojske izveli su taktičku vežbu sa bojevim gađanjem. Na vežbi je učestvovalo 195 pripadnika Vojske Srbije i 600 pripadnika Oružanih snaga Rusije, sa ukupno 200 sredstava bojeve tehnike.

Vojska Srbije je, osim naoružanja mehanizovane pešadije, koristila i minobacače kalibra 120 milimetara, a kako se kaže u saopštenju Ministarstva odbrane, ruska vojska koristila je samohodne haubice, višecevne bacače raketa, helikoptere Mi-35 i Mi-28N i avione Su-35S.

Komandant vežbe i komandant ruske 6. armije, general potpukovnik Andrej Kuzmenko, ocenio je rad učesnika vežbe visokom ocenom, a pukovnik Goran Stamenković iz Komande Kopnene vojske istakao da Vojska Srbije ima višestruku korist od ovakvih vojnih vežbi.

"Na nepoznatom terenu sa sličnim naoružanjem proveravamo sebe koliko smo sposobni da delujemo u takvim uslovima sa drugim, stranim oružanim snagama, rekao je pukovnik Stamenković i dodao da je u saradnji sa kolegama iz Rusije izvršena provera procedure i taktika Vojske Srbije.

Komandant 37. mehanizovanog bataljona potpukovnik Grujica Vuković rekao je da se saradnja sa kolegama iz Oružanih snaga Ruske Federacije ogledala pre svega u razmeni iskustava u tome kako jedan mehanizovani bataljon izvodi odbranu.

"Smatram da je vežba uspešno izvedena. Nije bilo narušavanja mera bezbednosti", istakao je potpukovnik Vuković.

Na vežbi na poligonu Luga Vojska Srbije je imala i svoju logistiku, koja se brinula o snabdevanju hranom i pijaćom vodom, kao i medicinskom zbrinjavanju vojnika.

Galerija: Zajednička vojna vežba pripadnika vojski Srbije i Rusije, u blizini Sankt Peterburga, 16. avgusta 2018 (Fotografije: Ministarstvo odbrane Srbije)

XS
SM
MD
LG