Linkovi

Zajednička vežba srpskog SAJ-a i američkih "Zelenih beretki" - sedmi put


Pripadnici Specialne antiterorističke jedinice MUP-a Srbije (SAJ) i specijalnih jedinica Vojske SAD, poznate kao "Zelene beretke", vežbaju zajedno u Srbiji po sedmi put. (Foto: Ambasada SAD u Srbiji, preko Tvitera)
Pripadnici Specialne antiterorističke jedinice MUP-a Srbije (SAJ) i specijalnih jedinica Vojske SAD, poznate kao "Zelene beretke", vežbaju zajedno u Srbiji po sedmi put. (Foto: Ambasada SAD u Srbiji, preko Tvitera)

Pripadnici Specialne antiterorističke jedinice MUP-a Srbije (SAJ) i specijalnih jedinica Vojske SAD, poznate kao "Zelene beretke", vežbaju zajedno u Srbiji po sedmi put, saopštila je u sredu Ambasada Sjedinjenih Država u Beogradu.

"Timski rad specijalaca je svakog puta sve bolji, a zajednički posao sve lakši. Ovog puta cilj je poboljšanje planiranja, manevrisanja, i reagovanja u kriznim situacijama na planinskom terenu", navodi se u tvitu američke ambasade.

Nakon prethodne vežbe, održane krajem marta, ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri rekao je da dve zemlje imaju iste temelјne vrednosti zajedničke sa prijatelјima širom slobodne i ujedinjene Evrope.

"Nije poenta doneti smrt, već sačuvati život, slobodu i potragu za srećom", istakao je tada Godfri.​

Pre toga, u martu, u poseti Srbiji boravio je i prvi čovek američke Komande za specijalne operacije u Evropi (SOCEUR), general-major Dejvid Tejbor, koji je tada rekao da su Sedinjene Države "posvećene tome da pomognu Srbiji da razvije profesionalnu, interoperabilnu vojsku, kao i zajedničkim naporima na poboljšanju bezbednosne saradnje naše dve zemlje."

Saradanja snaga bezbednosti dve zemlje, koju obe strane opisuju kao dobru, u praksi se pokazala i pre mesec dana, kada je srpska policija uspešno učestvovala u velikoj globalnoj akciji američkih policijskih snaga "Trojanski štit/Zeleni signal" uhapsivši više osumnjičenih pripadnika kriminalnih bandi i narko kartela.

"Ova operacija jasno pokazuje da sve snažnije partnerstvo između FBI i srpskih organa vodi ka poboljšanju bezbednosti građana obeju zemalja i raspliće mreže međunarodnog organizovanog kriminala", rekao je tim povodom ambasador Godfri.

XS
SM
MD
LG