Linkovi

Više od 100 republikanskih kongresmena, 12 senatora najavilo da će osporiti Bajdenovu pobedu


Zgrada Kapitola u Vašingtonu 26. decembra 2020. za vreme razmatranja predloga zakona o novčanoj pomoći pogođenima pandemijom.
Zgrada Kapitola u Vašingtonu 26. decembra 2020. za vreme razmatranja predloga zakona o novčanoj pomoći pogođenima pandemijom.

Više od stotinu republikanskih kongresmena u Predstavničkom domu i 12 senatora najavilo je da će se udružiti u pokušaju da blokiraju potvrdu glasova Elektorskog koledža, prema kojima je demokrata Džo Bajden pobedio predsednika Donalda Trampa na izborima 3. novembra 2020. Veruje se da je taj pokušaj osuđen na neuspeh.

Potvrda glasova Elektorskog koledža - 306 za Bajdena i 232 za predsednika Trampa - je obično formalnost i poslednji je korak pre nego što Bajden bude inaugurisan kao 46. predsednik Sjedinjenih Država 20. januara.

Oba doma Kongresa trebalo bi da podrže tvrdnje kojima se osporava Bajdenova pobeda da bi se izborni rezultat poništio. Međutim, demokrate imaju većinu u Predstavničkom domu i sigurno će potvrditi Bajdenovu pobedu, dok će glasovi manjinskih demokrata u Senatu ali i nekih republikanaca koji su priznali da je demokratski kandidat pobedio, verovatno biti dovoljni za potvrdu njegove pobede u Senatu.

Tramp, koji nedeljama bez dokaza iznosi tvrdnje da je izbornim prevarama sprečen da dobije drugi četvorogodišnji mandat, nastavlja da podstiče svoje pristalice da protestuju zbog navodne izborne krađe. "Pokušaj da se ukrade ubedljiva pobeda", napisao je predsednik na Tviteru tokom vikenda. "Ne smemo da dozvolimo da se to dogodi."

Tramp je takođe na Tviteru podelio video snimak sa pozivom njegovim pristalicama da se okupe u Vašingtonu u sredu da bi protestovali zbog potvrde Bajdena kao pobednika izbora, u kojem se navodi da bi to mogao da bude "najveći skup u istoriji grada."

Ukupno dvanaest aktuelnih i izabranih republikanskih senatora saopštilo je da će se usprotiviti potvrdi izhoda američkih predsedničkih izbora na sednici Kongresa zakazanoj 6. januara – ukoliko se ne sprovede, kako su ukazali, desetodnevna hitna revizija rezultata američkih predsedničkih izbora.

Senatori koji se protive kongresnoj potvrdi glasanja Elektorskog koledža

Osim senatora Teda Kruza, potpisnici saopštenja su još: senatori Ron Džonson, Džejms Lenkford, Stiv Dejns, Džon Kenedi, Marša Blekburn i Majk Braun, kao i izabrani senatori: Sintija Lumis, Rodžer Maršal, Bil Hagerti i Tomi Tubervil.


Elektorski koledž je 14. decembra potvrdio pobedu izabranog predsednika Džozefa Bajdena na američkim predsedničkim izborima.

U saopštenju koje je na profilu društvene mreže Tviter objavio senator Ted Kruz navedeno je da su glasanje obeležili navodi o izbornoj prevari i nepravilnostima.

"Izborne prevare su konstantan izazov u našem izbornom procesu – iako se njihov obim osporava. Navodi o prevarama i nepravilnostima na izborima 2020. premašuju bilo koje dosadašnje”, ukazano je u njihovoj zajedničkoj izjavi.

Naveli su i primer izbora održanih 1877. koje su, kako navode, obeležile optužbe za prevaru u više država.

"Kongres tada nije ignorisao te navode, niti su mediji one koji ih upućuju odbacili kao radikale čiji je cilj podrivanje demokratije. Umesto toga, Kongres je imenovao Komisiju – koju je činilo po pet članova Senata i Predstavničkog doma, kao i pet članova Vrhovnog suda koji su razmotrili ono što se smatralo spornim. Trebalo bi to da sledimo", navedeno je u saopštenju.

Precizirano je i da bi Kongres, kako je ukazano, odmah trebalo da imenuje komisiju čije osnivanje predlažu.

"Čiji bi mandat bio istraga i utvrđivanje činjenica, kao i sprovođenje desetodnevne revizije u državama u kojima su rezultate izbora obeležili prigovori o regularnosti. Kada se proces okonča, pojedine države mogu proceniti nalaze Komisije i zakažu sednicu, ukoliko bude potrebe da se potvrdi promena u rezultatima glasanja”, ukazali su aktuelni i budući senatori, koji su istakli da bez toga neće glasati za potvrdu rezltata predsedničkih izbora u Kongresu.

Pre njihove najave – sličan istup je uoči Nove godine imao i republikanski senator iz države Mizuri Džoš Holi.

Ne prezentujući detalje ili dokaze Holi je najavio da će se se usprotiviti potvrdi mandata izabranog predsednika Bajdena jer, kako je ustvrdio, neke države – uključujući Pensilvaniju nisu poštovale sopstvene izborne zakone.

Uprkos tome što su - prvo američke države, a onda i Elektorski koledž potvrdili pobedu izabranog predsednika Džozefa Bajdena - aktuelni predsednik Tramp odbija da se saglasi sa izbornim ishodom i dovodi u pitanje rezultate glasanja tvrdeći, bez prezentovanja validnih dokaza, da su izborni proces obeležile neregularnosti koje su doprinele Bajdenovoj pobedi.

Trampova kampanja i njegovi advokati podneli su brojne tužbe i prigovore u državama koje su bile ključne za ishod predsedničkih izbora, kao i dve tužbe pred Vrhovnim sudom – ali nijedan od tih poteza do sada nije urodio plodom. U najvećem broju slučajeva tužbe i prigovori odbacivani su kao neosnovani.

Šta je proces tranzicije političke vlasti?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

Inače, svaki član Kongresa ima pravo da se po bilo kom osnovu usprotivi glasanju o potvrdi rezultata Elektorskog koledža. Po prigovoru se, međutim, ne postupa ukoliko nije uložen u pisanoj formi i ako ga nisu potpisali po jedan član Predstavničkog doma i Senata.

U slučaju kada postoji takav zahtev – zajednička sednica dva doma Kongresa se prekida i njihovi članovi počinju odvojena zasedanja kako bi prigovori bili razmotreni. Da bi postao održiv – potrebno je da se oba doma saglase o prigovoru dvotrećinskom većinom glasova. Ukoliko se to ne dogodi - prelazi se ponovo na brojanje Elektorskih glasova.

Takav slučaj poslednji put se desio 2005. kada su članica Predstavničkog doma Stefani Tabs Džons iz Ohaja i članica Senata Barbara Bokser iz Kalifornije, obe iz redova demokrata, uložile prigovore na rezultate glasanja iz Ohaja – tvrdeći da je tokom glasanja bilo izbornih nepravilnosti. Oba doma Kongresa su razmatrala prigovor i odbacila ga.

Džordžu Bušu mlađem, tada aktuelnom predsedniku i republikanskom kandidatu, Kongres je potvrdio drugi predsednički mandat.

Takođe, 2017 – prilikom kongresnog izjašnjavanja o ishodu Elektorskog glasanja posle izboria na kojima je novembra 2016. pobedio odlazeći predsednik Donald Tramp, veliki broj demokratskih članova Predstavničkog doma usprotivio se potvrdi njegove pobede nad demokratskom kandidatkinjom Hilari Klinton.

S obzirom na to da im se nije pridružio nijedan demokratski član Senata – Kongres je bez odlaganja, potvrdio Trampovu izbornu pobedu.

Neomiljeni politički govor
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

XS
SM
MD
LG