Linkovi

Uragan Fiona sve snažniji dok se kreće ka Bermudima


Žena u Portoriku ispred svoje kuće sa oštećenim stvarima posle n aleta uragana Fiona
Žena u Portoriku ispred svoje kuće sa oštećenim stvarima posle n aleta uragana Fiona

Uragan Fiona je na putu ka Bermudima nakon što je ranije u utorak pogodio ostrva Turks i Kajkos donoseći jake vetrove i obilne kiše.

Meteorolozi Nacionalnog centra za uragane (NHC) kažu da Fiona ide ka severu brzinom od 13 kilometara na sat, noseći maksimalnu održavajuću brzinu vetra od 205 kilometara na sat, što je čini olujom kategorije 3 na petostepenoj skali centra koja meri maksimalnu održavajuću brzinu vetra i destruktivni potencijal.

NHC kaže da će Fiona nastaviti da prikuplja snagu pre nego što stigne do Bermuda kao oluja kategorije 4 do kasno u četvrtak. Centar je izdao nalog za praćenje tropske oluje za Bermude.

Vlasti u arhipelagu Turks i Kajkos pod britanskom kontrolom izdale su naređenje za odlazak u skloništa za svoje stanovništvo, njih 38.000, dok je uragan Fiona u utorak pogodio glavno ostrvo Grand Turk. Zamenica guvernera Anja Vilijams rekla je da je u Grand Turku i četiri druga ostrva došlo do nestanka struje, ali da nema prijavljenih povređenih ili smrtnih slučajeva. NHC predviđa da će Turks i Kaikos dobiti dodatnih dva do sedam centimetara kiše u sredu.

Fiona je udarila na Turks i Kaikos nakon što je u nedelju napustila svoju stazu razaranja u Portoriku, izbacivši skoro 90 centimetara kiše na teritoriju tog američkog ostrva, izazvavši ogromne poplave i isključivši struju milionima stanovnika širom ostrva. Vlasti su saopštile da je skoro 80 odsto Portorika ostalo bez struje u utorak - na petu godišnjicu uragana Marija, koji je pogodio ostrvo kao oluja kategorije 4 i uništio njegovu električnu mrežu, koja još uvek nije vraćena u punu funkciju. Skoro milion stanovnika ostalo je bez čiste vode za piće.

Ksavijer Besera, šef američkog Sekretarijata za zdravlje, proglasio je u utorak vanredno stanje za javno zdravlje u Portoriku, dok je administratorka Federalne agencije za vanredne situacije Dijan Krisvel otputovala na ostrvo u utorak kako bi iz prve ruke pogledala devastaciju.

Najmanje dve osobe su poginule u Portoriku od posledica uragana Fiona, uključujući 70-godišnjeg muškarca koji je izgoreo dok je pokušavao da napuni svoj generator benzinom dok je radio.

Još dva smrtna slučaja prijavljena su u Dominikanskoj Republici, gde je Fiona krenula nakon razaranja u Portoriku. Oluja je poplavila puteve i autoputeve, dovela do zatvaranja luka i plaža, a vlasti su većini ljudi rekle da ne rade kod kuće. Među poginulima su muškarac koga je ubilo drvo koje je palo i 18-godišnja devojka koju je udario električni stub koji je padao dok je vozila motocikl.

Još jedan smrtni slučaj zabeležen je na francuskoj teritoriji Gvadalupa.

U izveštaju su korišćeni neki materijali Asošijeted presa, Rojtersa i Agencije Frans pres.
XS
SM
MD
LG