Linkovi

Uragan Fiona udario u ostrva Turks i Kajkos, najmanje dvoje poginulih u Portoriku


Oboreno drveće posle uragana Fiona u Punta Kani u Dominikanskoj Republici, 19. septembra 2022.
Oboreno drveće posle uragana Fiona u Punta Kani u Dominikanskoj Republici, 19. septembra 2022.

Uragan Fiona udario je ostrva Turks i Kajkos, kao snažna oluja treće kategorije, i preti da će izazvati veliku štetu na malom karipskom arhipelagu, posle razaranja u Dominikanskoj republici i Portoriku.

Upozorenje na tropsku oluju izdato je za jugoistočne Bahame a sve je veća zabrinutost da bi uragan mogao da zahvati i Bermude.

Fiona, prvi veliki uragan ove sezone, prema prognozama meteorologa mogla bi da preraste u kategoriju 4 narednih dana, kako putuje ka severu a kasnije ove nedelje će proći blizu Bermuda, izjavio je Ričard Paš, stručnjak Nacionalnog centra za upozoravanje na uragane.

U Portoriku je poginulo najmanje dvoje ljudi, a obilne kiše izazvale su poplave i nestanak struje u velikom delu zemlje. Nacionalni centar za uragane SAD predvideo je da će Fiona biti prvi veliki uragan ove godine, ako pređe u kategoriju 3.

Poplavljene kuće u mestu Salinas bič u Portoriku, 19. septembar 2022.
Poplavljene kuće u mestu Salinas bič u Portoriku, 19. septembar 2022.

Američki predsednik Džo Bajden odobrio je ranije proglašenje vanrednog stanja za Portoriko, saopštila je Federalna agencija za upravljanje vanrednim situacijama (FEMA).

U saopštenju se navodi da je federalna hitna pomoć stavljena na raspolaganje Portoriku i da je FEMA ovlašćena da koordinira napore za pomoć u katastrofama kako bi se ublažio uticaj vanredne situacije.

Dolazak Fione događa se pet godina pošto je uragan Marija pogodio Portoriko kao snažna oluja. Marija je bila najjači uragan koji je pogodio ostrvo u skoro 90 godina kada je stigao do obale u septembru 2017.

XS
SM
MD
LG