Linkovi

Bajden obišao Luizijanu, severoistok SAD se oporavlja od poplava


Radnici čiste deo autoputa u Filadelfiji posle poplava izazvanih ostacima uragana Ajda (Foto: AP/Matt Rourke)
Radnici čiste deo autoputa u Filadelfiji posle poplava izazvanih ostacima uragana Ajda (Foto: AP/Matt Rourke)

Manje od nedelju dana nakon što je uragan Ajda pogodio američku obalu Meksičkog zaliva, predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden obišao je teško pogođena područja u saveznoj državi Luizijani, a stanovnicima je poručio "Znam da patite".

Bajden je obećao federalnu pomoć za oporavak i rekao da je vlada već izdvojila 100 miliona dolara za direktnu pomoć stanovnicima Luizijane, kojima će biti isplaćeno po 500 dolara. Mnogi ljudi, kako je rekao Bajden, ne znaju da je pomoć dostupna zato što su prekinute telefonske veze.

Predsednik se sastao sa državnim i lokalnim zvaničnicima u mestu Laplas, koje je pretrpelo veliku štetu od vetra i poplava.

"Obećavam vam da smo uz vas", poručio je Bajden.

Predsednik SAD Džo Bajden razgovara sa stanovnicima mesta Laplas u Luizijani
Predsednik SAD Džo Bajden razgovara sa stanovnicima mesta Laplas u Luizijani

Takođe je u helikopteru obišao teško pogođena područja, među kojima su Lafit, Grend Ajl, Port Furšon i okrug Laforš, čiji je predsednik rekao da je 25 odsto kuća u njegovoj zajednici od 100.000 stanovnika uništeno ili pretpelo katastrofalnu štetu.

Bajden se iza zatvorenih vrata sastao i sa guvernerom Džonom Belom Edvardsom, te Stivom Skalisom, jednim od vodećih republikanaca koji u Predstavničkom domu zastupa Luizijanu.

"Ova oluja je nečuvena, ne samo ovde nego i duž cele istočne obale. Znam da ste nezadovoljni zbog nestanka struje", rekao je Bajden tokom razgovora sa lokalnim zvaničnicima i dodao da vlada radi non stop sa kompanijama za snabdevanje električnom energijom i da obezbeđuje agregate.

Više od 800.000 stanovnika Luizijane, uključujući i veći deo Nju Orleansa, i dalje je bez struje. Najmanje 13 osoba je stradalo u udaru uragana u Luizijani, Misisipiju i Alabami, među kojima je i troje štićenika jednog staračkog doma.

U međuvremenu, na severoistoku Sjedinjenih Država u toku je saniranje posledica obilnih padavina i poplava koje je izazvao vremenski sistem Ajda.

Najmanje 49 osoba u pet država je stradalo nakon što su bujične poplave preplavile kuće i automobile. Najviše žrtava je bilo u Nju Džersiju - najmanje 25 - a većina se udavila nakon nakon što su im poplave odnele vozila.

Poplave i oborena stabla takođe su odneli živote u Merilendu, Pensilvaniji, Konetikatu i Njujorku. U gradu Njujorku, 11 osoba je stradalo zato što nisu mogle da pobegnu iz poplavljenih stanova u podrumu.

Vlasti su saopštile da i dalje tragaju za nestalima i da rade na identifikaciji poginulih.

Takođe se sa puteva uklanjaju uništeni automobili, voda i mulj, dok se radi i na obnovi javnog saobraćaja teško pogođenog olujom. Delovi podzemne železnice u Njujorku i dalje nisu radili dok radnici saniraju pričinjenu štetu.

U Filadelfiji, delovi jednog od glavnih autoputeva koji prolaze kroz grad, bili su pod vodom i u petak ujutro. Sekretarijat za saobraćaj Pensilvanije još nije mogao da proceni kada bi taj, veoma prometni put, mogao ponovo da bude otvoren za saobraćaj.

Lideri u pojedinim saveznim državama takođe obećavaju da će razmotriti eventualne mere da se spreči ponavljanje slične katastrofe.

Nju Džersi i Njujork su uložili milijarde dolara u poboljšanje sistema za zaštitu od poplava nakon što je oluja Sendi pogodila region 2012. godine. Predsednik Bajden u četvrtak je odobrio da se u obe države proglasi stanje katastrofe, što omogućava federalnim agencijama da pomognu najteže pogođenim područjima.

Ajda je pogodila američko kopno prošle nedelje, u Luizijani, kao uragan četvrte kategorije i peta najsnažnija oluja u istoriji SAD, a zatim je je krenula ka severu i istoku gde je izazvala obilne padavine.

Meteorolozi su upozoravali na potencijalno opasne poplave, ali su najgušće naseljene metropole u SAD ipak bile iznenađene snagom oluje.

Nacionalna meteorološka služba takođe je saopštila da je oluja izazvala najmanje 10 tornada, od kojih je najopasniji uništio domove u mestu Malika Hil u Nju Džersiju.

XS
SM
MD
LG