Linkovi

Najmanje 50 žrtava uragana Ajda na severoistoku Sjedinjenih Država


Satelitski snimak poplavljenih kuća u Menvilu u državi Nju Džerzi (Foto: Reuters/Maxar Technologies
Satelitski snimak poplavljenih kuća u Menvilu u državi Nju Džerzi (Foto: Reuters/Maxar Technologies

Broj poginulih u uraganu Ajda na severoistoku Sjedinjenih Država premašio je pedeset, pri čemu nada još tinja, za građane nestale u poplavnim vodama.

U državi Njujork potvrđeno je sedamnaest smrtnih slučajeva, četiri osobe živote su izgubile u okrugu Vestčester, dok su ostali stradali u gradu Njujorku.

Reč je o osobama zarobljenim u nezakonitim podrumskim stanovima u kojima su živeli zbog niskih prihoda, saopštila je Keti Houkul - predstavnica za medije njujorškog guvernera.

Arivski snimak 👇

U Nju Džerziju potvrđeno je dvadeset i sedam žrtava u oluji, dok se četiri osobe vode kao nestale, objavio je portparol guvernera Fila Marfija.

Njujork i Nju Džerzi su među najgore pogođenim državama. Osim ljudskih žrtava, ugrožen je bio javni prevoz i učestale su bile nestašice struje. Najavljeno je da će pogođena područja u utorak posetiti predsednik SAD Džozef Bajden.

U američkoj državi Konetikat prijavljen je jedan smrtni slučaj, u Pensilvaniji najmanje četiri, dok je u Merilendu preminula jedna osoba.

Broj žrtava uragana Ajda u Luizijani porastao je na 12, a strahuje se da bi ih moglo biti još, saopštio je guverner te savezne države Džon Bel Edvards.

Luizijana je bila prva na udaru Ajde i više od milion stanovnika ostalo je bez struje, a neki je i danas nemaju. Bel Edvadrs je objasio da se mnogi sada oslanjaju na generatore i da je 12 ljudi stradalo od trovanja ugljen-monoksidom usled korišćenja generatora.

Dvoje korisnika jednog staračkog doma stradala su kada je uragan obrušio skladište u koje su bili evakuisani, pa je u toku istraga, saopštili su nadležni.

Trenutno struju nema više od 718 hiljada potrošača u Luizijani. Veliki problem su i izuzetno visoke temperature i vlažnost vazduha.

Novu pretnju predstavlja i uragan Lari koji se približava severoistoku SAD.

XS
SM
MD
LG