Linkovi

Uragan Agata usmrtio 11 osoba na jugu Meksika


Njihanje palmi na vetru pred nalet uragana Agata u Huatulku, u Meksiku, 30. maja 2022. (Foto: AFP/Gil Obed)

Uragan Agata izazvao je poplave i klizišta u kojima je poginulo najmanje 11 ljudi, a 20 se vodi kao nestalo, saopštio je guverner južne države Oahaka.

Guverner Alehando Murat rekao je da su se reke izlile iz korita i odnele ljude, koji su se nalazili u svojim kućama, dok su druge žrtve bile zatrpane blatom i kamenjem.

"Postojala su u osnovi dva razloga za smrtne slučajeve", rekao je Murat lokalnim medijima i nastavio:

„Bilo je reka koje su se izlivale, a sa druge strane, što je i najozbiljniji deo, bila su klizišta".

Murat je rekao da se čini da su smrtni slučajevi koncentrisani u nekoliko malih gradova u planinama, vrlo blizu obale. Međutim, on je rekao da postoje izveštaji o troje dece nestale u blizini letovališta Huatulko.

Agata je ušla u istoriju kao najsnažniji uragan ikada zabeležen koji je stigao do obale u maju, tokom sezone uragana u istočnom Pacifiku. Obrušio se na kopno u ponedeljak popodne, u oblasti sa ređe naseljenim gradićima na plaži i ribarskim selima u Oahaki.

Radi se o snažnom uraganu druge kategorije, sa vetrovima brzine 168 kilometara na sat, ali je Agata brzo izgubila snagu krećući se u unutrašnjost iznad planinske oblasti. Ostaci uragana kretali su se severoistočno, ka državi Verakruz.

Agata je nastala u nedelju i brzo dobila na snazi.

XS
SM
MD
LG