Linkovi

Skoro 2.000 poginulih u zemljotresu na Haitiju


Muškarci nose telo žrtve zemljlotresa na groblje u Le Kajeu
Muškarci nose telo žrtve zemljlotresa na groblje u Le Kajeu

Broj žrtava razornog zemljotresa na Haitiju, prema poslednjim podacima, dostigao je 1.941. Preživelima je potrebna humanitarna pomoć, hrana, lekovi, sklonište.

U zemljotresu magnitude 7,2 povređeno je 9.915 ljudi, a bolnice su pretrpane i nema mesta za sve. Stotine ljudi se vode kao nestale.

Ujedinjene nacije su saopštile da su odvoile 8 miliona dolara za hitnu pomoć stanovništvu Haitija. Problem nastaje u dostavi humanitarne pomoći jer bande na Haitiju blokiraju put i traže novac, ali je iz UN saopšteno da su "uspešno ispregovarali" da put do mesta Le Kaje, gde se nalazi bolnica, ne bude blokiran.

Uz to, tropska depresija Grejs donela je obilne kiše i snažan vetar na Haiti.

Sve to moglo bi da ima negativne posledice kada je reč o potrazi za preživelima zemljotresa i pružanju pomoći raseljenima, s obzirom da je južni deo zemlje najteže pogođen potresom jačine 7,2 stepena Rihterove skale.

Poplave u Le Kajeu izazvane tropskom olujom Grejs
Poplave u Le Kajeu izazvane tropskom olujom Grejs

Potres je bio centriran u blizini grada Peti-Tru-d-Nip, oko 125 kilometara zapadno od glavnog grada Port-o-Prensa, na dubini od 10 kilometara, prema podacima Geološlog zavoda SAD.

Potres, koji je oštetio kuće, puteve i mostove na jugozapadnom poluostrvu zemlje, raselio je na hiljade ljudi. Ulice gradova u blizini epicentra bile su prekrivene betonskim krhotinama, dok su spasioci iskopavali ruševine.

"Moramo zajedno da radimo na pružanju brzih i efikasnih odgovora na ovu izuzetno ozbiljnu situaciju", rekao je u nedelju premijer Haitija Ariel Henri. On je u subotu odleteo u Le Kaje da pregleda štetu.

Pre nešto više od mesec dana, zemlja je uzdrmana nakon što je predsednik Žovenel Mois ubijen u svojoj kući 7. jula. Njegova supruga Martin Mois, povređena je u napadu.

U tekstu su korišćene i informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i AFP.
XS
SM
MD
LG