Linkovi

Tramp otkazao republikansku konvenciju na Floridi, delegati idu u Šarlot


Tramp: Nije pravi trenutak za veliku konvenciju
Tramp: Nije pravi trenutak za veliku konvenciju

Predsednik Donald Tramp saopštio je da neće održati deo republikanske konvencije u Džeksonvilu na Floridi u avgustu, zbog velikog porasta broja slučajeva koronavirusa u toj državi.

Tramp je ranije već pomerio deo konvencije iz Severne Karoline u Floridu, zbog restrikcija uvedenih zbog virusa, ali su neki republikanci u međuvremenu odlučili da, zbog velikog porasta broja slučajeva, ne prisustvuju konvenciji na Floridi.

Predsednik je na brifingu za novinare u Beloj kući rekao da sada nije vreme za "prepunu konvenciju."

"Nije pravo vreme za taj događaj", izjavio je Tramp. "Jednostavno nije pravi momenat imajući u vidu šta se nedavno dogodilo, veliki rast broja slučajeva na Floridi. Nije pravi trenutak za veliku konvenciju."

Tramp je rekao da je svojim saradnicima naredio da otkažu taj događaj "da bi zaštitio američke građane."

Republikanski delegati će se ipak okupiti u Šarlotu u Severnoj Karolini, što je bilo prvobitno mestoo državanja konvencije, počevši od 24. avgusta, rekao je Tramp.

Dodao je da će održati govor na konvenciji "ali u drugačijoj formi" i naveo da postoje planovi za takozvane "tele-mitinge" tokom nedelje.

Tramp, koji će se na izborima 3. novembra najverovatnije takmičiti protiv Džoa Bajdena kao demokratskog kandidata, premestio je konvenciju iz Šarlota u Džeksonvil na Floridi, nakon što je guverner Severne Karoline odbio da garantuje predsedniku održavanje masovnog skupa u toj državi.

Tramp je rekao da je već obavestio guvernera Floride Rona DeSantisa o odluci, donetoj u trenutku dok se SAD suočavaju sa velikim brojem novih slučajeva Kovida-19 van severoistoka, regiona koji je bio najteže pogođen u ranim mesecima pandemije.

Florida je sada među državama sa najvećim brojem slučajeva koronavirusa i ima više od 390.000 slučajeva zaraženih i više od 5.600 smrtnih slučajeva, prema evidenciji Rojtersa.

Demokratska nacionalna konvencija biće održana u Milvokiju 17. avgusta a kako stvari trenutno stoje, prisustovaće joj samo oko 300 ljudi - uključujući delegate, stranačke zvaničnike, novinare i osoblje.

XS
SM
MD
LG