Linkovi

Ekspert SZO: Svet u "borbi našeg života", ali ima nade


Izvršni direktor Svetske zdravstvene organizacije za vanredne programe Majk Rajan govori na konferenciji za novinare o koronavirusu 6. februar 2020. (Foto: Rojters/Denis Balibouse/Arhiva)
Izvršni direktor Svetske zdravstvene organizacije za vanredne programe Majk Rajan govori na konferenciji za novinare o koronavirusu 6. februar 2020. (Foto: Rojters/Denis Balibouse/Arhiva)

Delovi sveta počinju da izlaze iz pandemija Kovida 19 i da se donekle vraćaju u normalu, ali će novi koronavirus predstavljati značajan rizik sve dok se ne razvije vakcina, rekao je u nedelju glavni ekspert Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za vanredne situacije Majk Rajan u intervjuu agenciji Rojters.

Rajan je naglasio da su mnoge zemlje i dalje "u središtu oluje", a li da druge pokazuju da je do određenog stepena moguće suzbiti bolest.

"U tom smislu ima nade. Na globalnom nivou, situacija je i dalje veoma ozbiljna zato što je smer, u kojem se virus kreće, trenutno veoma različit u različitim delovima sveta", rekao je Rajan.

Ekspert SZO-a je dodao da je "moguće kontrolisati bolest i početi sa povratkom na normalan ekonomski i društveni život, uz novi način, i ekstremni oprez i budnost".

Upozorio je međutim da se u pojedinim državama u Africi i Centralnoj i Južnoj Americi i dalje beleži "uzlazni trend u broju slučajeva" i da je nedostatak testova i dalje problem.

Prema podacima agencije Rojters, više od 3.44 miliona ljudi je zaraženo koronavirusom širom sveta, dok je 243.015 preminulo.

Koronavirus je registrovan u više od 210 zemalja i teritorija od prvih slučajeva u Kini u decembru prošle godine.

"U sred smo borbe našeg života, svi mi širom sveta. Postojaće značajan i produžen rizik dok ne dođemo do tačke gde je bezbedna i efikasna vakcina dostupna svima", rekao je Rajan za Rojters.

Ekspert Svetske zdravstvene organizacije rekao je da su neke zemlje, među kojima su Kina, Južna Koreja i Novi Zeland, dostigle "stabilno stanje" kada je reč o širenju Kovida 19.

"U međuvremenu Evropa i Severna Amerika počinju da izlaze iz veoma intenzivne epidemije i pokušavaju da bezbedno ublaže oštre restrikcije na ekonomske i društvene aktivnosti, uvedene prethodnih par meseci", naglasio je Majk Rajan.

Posle višemesečnih strogih restrikcija, stanovnici Italije i Španije su u nedelju počeli da uživaju u većim slobodama, Izrael je otvorio neke škole, a Južna Koreja najavila da će dodatno ublažiti mere od 6. maja i dozvoliti fazno pokretanje poslova.

Rajan je rekao da to ne pokazuje da se virus "može apsolutno pobediti, već da možemo da ga dovoljno kontrolišemo da bi ponovo mogao da počne društveni i ekonomski život".

Ponovio je međutim da vlade moraju da ublažavaju restrikcije uz ogroman oprez.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG