Linkovi

Tviter više ne primenjuje propise protiv širenja dezinformacija o kovidu


ARHIVA - Kancelarije Tvitera u Njujorku
ARHIVA - Kancelarije Tvitera u Njujorku

Tviter je prestao da primenjuje propise čiji cilj je sprečavanje širenja dezinformacija o kovidu 19 na toj platfromi, zbog čega postoji potencijalna opasnost od porasta broja lažnih tvrdnji u trenutku kada raste broj slučajeva u Kini i drugim djelovima svijeta.

I prije tog poteza postojala je zabrinutost zbog sposobnosti Tvitera da se bori protiv dezinformacija nakon što je, pod novim vlasnikom Ilonom Maskom, otpušteno oko polovine zaposlenih, među kojima su i oni koji su regulisali sadržaj na toj društvenoj mreži.

"Od 23. novembra, Tviter više ne primenjuje propise o obmanjujućim informacijama o kovidu 19", navodi se u objavi na blogu, o čemu je prvobitno izvijestila kablovska mreža CNN.

Još nije poznato koje će tačno mjere biti ukinute, a kompanija nije odgovorila na zahtjev agencije Rojters za komentar.

Tviter je na početku pandemije 2020. godine uveo niz mjera, uključujući i oznake i upozorenja na tvitovima u kojima se iznose osporene informacije o zdravstvenoj krizi, kao i okvir za uklanjanje objava kojima se šire lažnje tvrdnje o vakcinama.

Fejsbuk i Gugl su takođe uveli slične mjere, koje su i dalje na snazi.

Ranije ove godine, iz Tvitera je takođe saopšteno da su u martu prošle godine prestali da se primenjuju propisi u vezi sa lažnim tvrdnjama o predsjedničkim izborima 2020. godine.

Milijarder Mask preuzeo je Tviter 27. oktobra, nakon što je platio 44 milijarde dolara za kompaniju, i brzo uveo niz promjena kada je riječ o načinu funkcionisanja te društvene mreže i zaposlenima. Dva dana kasnije je najavio da će uspostaviti savjet za regulisanje sadržaja sa "veoma različitim stavovima".

XS
SM
MD
LG