Linkovi

Mask upozorava da je moguć bankrot Tvitera


Logo na zgradi sedišta Tvitera u San Francisku
Logo na zgradi sedišta Tvitera u San Francisku

SAN FRANCISKO - Novi vlasnik Tvitera Ilon Mask, ukazao je na mogućnost bankrota ove mreže. Milijarder je u svom prvom grupnom razgovoru sa zaposlenima rekao da ne može da isključi bankrot, dve nedelje nakon što je Tviter kupio za 44 milijarde dolara.

Mask je najpre upozorio da Tviter neće moći da „preživi predstojeći ekonomski pad“ ako ne uspe da poveća prihode od pretplate kako bi nadoknadio pad prihoda od oglašavanja, rekli su upućeni izvori za Rojters.

U međuvremenu, nastavljaju se i otkazi u Tviteru. Među poslednjima je otišao Džoel Rot, nadležni za borbu protiv govora mržnje, kao i Lea Kajsner, zadužena za bezbednost informacija, i drugi zaposleni u ovim sektorima.

Američka Federalna trgovinska komisija saopštila je da posmatra Tviter sa "dubokom zabrinutošću" nakon ovih otkaza zbog potencijalnih kršenja pravila na tržištu, na šta je Maskov advokat odgovorio da će Tviter nastaviti da ih poštuje.

Na svom prvom sastanku sa mnogim zaposlenima na Tviteru, Mask je upozorio da bi kompanija sledeće godine mogla izgubiti milijarde dolara. Mask je dodao da rad od kuće više neće biti dozvoljen i da će se od zaposlenih očekivati najmanje 40 sati nedeljno u kancelariji.

Mask je ranije rekao da kompanija gubi više od 4 miliona dolara dnevno, uglavnom zato što su oglašivači počeli da beže kada je on preuzeo.

Tviter ima 13 milijardi dolara duga i suočava se sa plaćanjem kamata u ukupnom iznosu od blizu 1,2 milijarde dolara u narednih 12 meseci. Isplate premašuju najnoviji Tviterov tok gotovine, koji je krajem juna iznosio 1,1 milijardu dolara.

Musk je počeo da naplaćuje 8 dolara mesečno za uslugu Tvitter Blue, kojom se verifikuju nalozi.

U razgovoru sa oglašivačima, Mask je rekao da mu je cilj da Tviter postane platforma za istinu i da zaustavi lažne naloge. Međutim, oglašivače to nije uverilo, pa su među poslednjima otišli lanac restorana meksičke hrane Čipotle i Dženeral Motors.

XS
SM
MD
LG