Linkovi

Mask kupuje Tviter, Tramp poručio da se ne vraća na mrežu


ARHIVA, ILUSTRACIJA - Logo kompanije "Tviter" i nalog Ilona Maska na Tviteru (Foto: Reuters/Dado Ruvić)
ARHIVA, ILUSTRACIJA - Logo kompanije "Tviter" i nalog Ilona Maska na Tviteru (Foto: Reuters/Dado Ruvić)

Direktor kompanije Tesla Ilon Mask sklopio je sporazum za kupovinu Tvitera za 44 milijarde dolara u gotovini, što će najbogatijoj osobi u svetu omogućiti da preuzme kontrolu nad društvenom mrežom koju koriste milioni ljudi i globalni lideri.

"Sloboda govora je temeljac funkcionalne demokratije, i Tviter je digitalni gradski trg na kojem se raspravlja o pitanjima ključnim za budućnost čovečanstva", naveo je Mask u saopštenju. Akcije Tvitera porasle su za 6 odsto posle vesti o kupovini.

Tviter je saopštio da će postati kompanija u privatnom vlasništvu nakon što se okonča prodaja.

"Tviter ima svrhu i značaj koji utiče na celi svet. Duboko sam ponosan na naš tim i inspirisan radom koji nikada nije bio važniji", tvitovao je izvršni direktor Parag Agraval.

O transakciji, koju je odobrio odbor, sada bi trebalo da se izjasni akcionari.

Bela kuća odbila je da komentariše sporazum o kupovini Tvitera, ali je portparolka Džen Psaki navela da je predsedniko Džo Bajden dugo zabrinut u pogledu moći platformi za društvene mreže "da šire dezinformacije".

Tviter i Mask su razgovarali do ranih jutarnjih sati u ponedeljak, objavio je Njujork tajms, manje od dve nedelje nakon što je milijarder prvi put obelodanio da ima veliki udeo kao deoničar kompanije.

Mask je prošle nedelje saopštio da ima na raspolaganju 46,5 milijardi dolara da kupi Tviter, vršeći pritisak na upravni odbor kompanije da pregovara o prodaji.

Njujork tajms, pozivajući se na osobe upoznate sa pregovorima, prenosi da su dve strane razgovarale o detaljima kao što su vremenski rok i tarife koje će se platiti u slučaju da sporazum bude potpisan, a potom propadne.

Tviter je pokrenuo meru protiv preuzimanja poznatu pod nazivom "otrovna pilula"- čiji je cilj da oteža preuzimanje kompanije i učini ga veoma skupim. Međutim, odbor je odlučio da pregovara nakon što je Ilon Mask izneo nove detalje svog predloga i dokazao da ima sigurna sredstva da finansira kupovinu, objavio je Vol strit žurnal - prvi dnevnik koji je objavio podatke da su pregovori u toku.

Mask kaže da želi da kupi Tviter zato što ne smatra da ostvaruje svoj potencijal kao platforma za slobodu govora. Kako je rekao, "Tviter treba da se transformiše kao privatna kompanija" da bi izgradio poverenje sa korisnicima i bolje služio u ostvarenju "društvenog imperativa" slobode govora.

Mask sebe opisuje kao "apsolutistu slobode govora", ali je takođe poznato da blokira ili vređa druge korisnike Tvitera koji dovode u pitanje njegove odluke i stavove ili se ne slažu sa njim.

Proteklih nedelja je predložio više promena za kompaniju, od ublažavanja restrikcija sadržaja - kao što je pravilo kojim je suspendovan nalog bivšeg predsednika Donalda Trampa - do uklanjanja lažnih i automatskih naloga sa platforme.

ARHIVA: Ilon Mask, direktor kompanije Tesla, na otvaranju fabrike u Grunhajdeu u Nemačkoj, 22. marta 2022.
ARHIVA: Ilon Mask, direktor kompanije Tesla, na otvaranju fabrike u Grunhajdeu u Nemačkoj, 22. marta 2022.

Malo je verovatno da će se pojaviti kupac koji bi dao kontra-ponudu Tviteru, iz straha od komplikovanog zadatka moderacije sadržaja na platformi.

Dok je Tviterova baza korisnika znatno manja od rivala kao što su Fejsbuk i Tviter, mreža je popularna kod poznatih ličnosti, svetskih lidera, novinara i intelektualaca. Sam Ilon Mask ima više od 81 milion pratilaca, što je ravno pop zvezdama kao što je Lejdi Gaga.

Republikanci u Predstavničkom domu američkog Kongresa prethodno su pozdravili izveštaje da se Tviter sprema da prihvati ponudu Ilona Maska i pozvali direktora Tesle da omogući povratak bivšeg predsednika Donalda Trampa na Tviter, prenosi agencija Rojters.

"Ovo je odlična nedelja da se oslobodi @realDonaldTrump", tvitovala je Republikanska konferencija Predstavničkog doma - koja trenutno predstavlja 209 zakonodavaca.

Tramp je međutim u ponedeljak rekao da se neće vratiti na Tviter, ako mu bude ukinuta zabrana, i da narednih sedam dana planira da se formalno priključi svojoj platformi "Truth (istina)Social".

"Ne idem na Tviter, ostajem na mreži "Truth". Nadam se da će Ilon kupiti Tviter zato što će doneti poboljšanja i dobar je čovek, ali ja ostajem na svojoj mreži", rekao je Tramp za kablovsku mrežu Foks njuz.

Grupa za praćenje rada medija Media Matters for America upozorila je upravo na to čemu se republikanci raduju.

"Još ima vremena da Tviterov odbor spreči veliku štetu. Svi pregovori o prodaji Tvitera Masku moraju da uključe jasne i primenjive mehanizme da se održe postojeći standardi, uključujući i uklanjanje sa mreže onih koji krše te standarde", ocenio je predsednik neprofitne grupe Anđelo Karuzone.

Kongresmen Džim Džordan, član Kokusa slobode, koji okuplja konzervativne republikance u Predstavničkom domu, izrazio je nadu da će Mask kupiti Tviter.

"Deluje da je taj dogovor dobar za deoničare, drugo, dobar je za slobodu govora i Prvi amandman", izjavio je Džordan u intervjuu za Foks njuz.

Ilon Mask je najbogatiji čovek na svetu, prema podacima magazina Forbs, sa bogatstvom procenjenim na skoro 279 milijardi dolara. Međutim, veći deo njegovog novca vezan je za deonice Tesle, gde je vlasnik oko 17 odsto kompanije, koja je procenjena na više od hiljadu milijardi dolara, i deonice njegove privatne svemirke kompanije "Spejs eks". Nije poznato kojom količinom gotovog novca Mask raspolaže.

XS
SM
MD
LG