Linkovi

Tviter: Važno da naši korisnici znaju kada vlada kontroliše medije


Logo Tvitera ispred sedišta kompanije u San Francisku (ARHIVA)
Logo Tvitera ispred sedišta kompanije u San Francisku (ARHIVA)

Kompanija Tviter saopštila je u petak, nakon što je neke medije u Srbiji označila kao "medije koji sarađuju sa Vladom Srbije", a koji su je zbog toga optužili za cenzuru, da je toj društvenoj mreži važno da njeni korisnici znaju kada vlada finansijski i uređivački kontroliše medije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Društvena mreža je 17. avgusta označila na svojoj platformi Radio-televiziju Srbije (RTS), Radio-televiziju Vojvodine, Politiku, Tanjug, B92, TV Prva, TV Pink, TV Hepi, Kurir i Informer tagom: "Medij koji sarađuje sa Vladom Srbije".

Predsednik Srbije i vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić je istog dana izjavio da je oznaka Tvitera "pohvala za te medije". On je postavio pitanje cenzure, a slučaj je povezao i sa ukidanjem naloga na Tviteru bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu, i rekao da "jedva čeka da mu isključe nalog, da bude još jedan Tramp u svetu".

U odgovoru za portal Istinomer, iz kompanije Tviter su naveli su da prave razliku između medija koji se finansiraju iz javnih sredstava i onih koje kontroliše država ili vlada i da je njihov "fokus na označavanju medija pod kontrolom države koji nisu oslobođeni od političkog uplitanja i pritiska vlade".

Mediji u Srbiji na čije je naloge Tviter stavio oznaku da sarađuju sa Vladom različito su reagovali na ovu vrstu označavanja, a neki su za Radio Slobodna Evropa (RSE) najavili i žalbe toj kompaniji.

Logo Radio-televizije Srbije (RTS)
Logo Radio-televizije Srbije (RTS)


Javni servis, Radio-televizija Srbije saopštila je 18. avgusta da se neće oglašavati na društvenoj mreži Tviter na nalozima koji su obeleženi "bilo kakvom oznakom".

Na odluku Tvitera da označi naloge pojedinih srpskih medija, reagovalo je i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, koje je u saopštenju od 17. avgusta navelo da je „iznenađeno“ postupkom te kompanije.

Slučaj je komentarisala i premijerka Srbije Ana Brnabić, koja se na svom nalogu na Tviteru složila sa predsednikom Srbije.

Tviter: Označavanje naloga korisnicima pruža kontekst

Iz Tvitera je saopšteno da medije koji su povezani sa državom definišu kao "medije u kojima država vrši kontrolu nad uređivačkim sadržajem putem finansijskih sredstava, direktnih ili indirektnih političkih pritisaka i/ili kontrolom nad produkcijom i distribucijom".

"Smatramo da je važno da ljudi na Tviteru znaju kada vlada kontroliše medije finansijski i uređivački. Ova kontrola može da se vrši ili kroz autocenzuru ili kroz objavljivanje informacija po direktivi vlade. Nećemo objavljivati spisak svih naloga koji imaju oznaku da sarađuju sa državom, da države koje bi da izbegnu ovakvo označavanje ne bi izigrale sistem otvaranjem novih naloga", piše u odgovoru te kompanije.

Naveli su i da su konsultovali "brojne zainteresovane strane, uključujući akademike i istraživače, civilno društvo, vladu, stručne organizacije i one koji koriste njihovu uslugu" i da je, prema njihovom mišljenju, takvo označavanje naloga "efikasno jer korisnicima pruža kontekst i informacije o poreklu naloga i njegovoj potencijalnoj nameri".

XS
SM
MD
LG