Linkovi

Tramp tuži Tviter, Fejsbuk i Gugl tvrdeći da je cenzurisan


ILUSTRACIJA - Kombinacija fotografija zaštitnih znakova Fejsbuka, Gugla i Tvitera.
ILUSTRACIJA - Kombinacija fotografija zaštitnih znakova Fejsbuka, Gugla i Tvitera.

Bivši predsednik SAD Donald Tramp najavio je kolektivne tužbe protiv tri velike tehnološke kompanije, optužujući ih za cenzuru sprovedenu protiv njega i drugih konzervativaca.

"Tražimo od američkog okružnog suda da Južni okrug Floride naredi da se trenutno zaustavi ilegalna, sramotna cenzura američkog naroda od kompanija društvenih medija", rekao je Tramp u sredu.

Tramp je vodeći podnosilac tužbi u kolektivnim parnicama protiv Fejsbuka, Tvitera i Gugla (koji je vlasnik JuTjuba), kao i protiv njihovih čelnika Marka Zakerberga, Džeka Dorsija i Sundara Pičaja, koje je Trump sarkastično opisao kao "tri zaista fina momka".

Nije bilo neposrednih komentara kompanija iz Kalifornije ili njihovih rukovodilaca.

"Ključna bitka"

Tramp je na svom golf terenu u Bedminsteru u državi Nju Džerzi predvideo da će pravne radnje "biti ključna bitka u odbrani Prvog amandmana i na kraju sam uveren da ćemo ostvariti istorijsku pobedu za američku slobodu i istovremeno i slobodu govora".

Tokom poslednjih nedelja njegovog predsednikovanja, Tviter i Fejsbuk su proterali Trampa nakon što su njegovi sledbenici upali u američki Kapitol 6. januara. Kompanije su kao razlog navele zabrinutost da bi predsednikove objave na društvenim mrežama podstakle dalje nasilje.

Trampu, koji je funkciju napustio 20. januara inauguracijom Džoa Bajdena za predsednika, i dalje su ukinuti nalozi na platformama.

Tužbe su takođe "za demokrate, pa čak i progresivce čiji bi govor trebalo da bude zaštićen Prvim amandmanom", rekla je Pam Bondi, bivša državna tužiteljka na Floridi, koja je bila među nekoliko tužilaca, advokata i pristalica koji su prisustvovai Trampom obraćanju javnosti u sredu.

Bivši predsednik rekao je da je regrutovao "puno duvanskih advokata" kako bi pokrenuo tužbu, uključujući Džona Kolea, koji je bio ključni parničar u parnicama vrednim više milijardi protiv proizvođača cigareta.

To je "štos"

Neki u pravnoj zajednici i zagovornici slobode govora sumnjaju su da će Tramp i njegovi kolege tužioci uspeti.

"Ova tužba je vratolomija i malo je verovatno da će se naći na sudu", rekao je Džamil Džafer, izvršni direktor Instituta za amandmane Najt frst sa Univerziteta Kolumbija.

"Treba voditi važnu raspravu o tome kakve obaveze Prvi amandman može da nametne privatnim akterima koji imaju toliko uticaja na javni diskurs i o tome koliku slobodu Prvi amandman daje Kongresu da reguliše aktivnosti tih privatnih aktera. Ali ova žalba verovatno neće doprineti mnogo toj raspravi", rekao je Džafer.

"Postupak je podnet na pogrešnom mestu. A čak i da je žalba podnesena tačno, ne navodi se zahtev za po kom bi mogla da bude ukinuta suspenzija", rekao je Gebrijel Malor, federalni parničar i pisac iz Virdžinije. "Prvi amandman štiti od akcije države. Fejsbuk nije državni akter, bez obzira na to koliko je velik i bez obzira na to koliko korisnika isključuje. Dakle, Prvi amandman ne pruža nikakvu podršku Trampovoj žalbi".

Među onima koji tvrde da tužba nema nikakve šanse je i Centar za demokratiju i tehnologiju, neprofitna organizacija za zaštitu zakonitosti i zagovaranje usredsređena na zaštitu ljudskih prava i demokratskih principa u digitalnom dobu.

Pored toga, Tramp tvrdi da odredba federalnog zakona (poznata kao CDA § 230) krši Prvi amandman jer štiti odluku Fejsbuka da isključi sadržaje koji mu se ne sviđaju.

"Nula šansi" za uspeh

"Ovo je neozbiljan argument. Fejsbuk je Prvim amandmanom zaštićen od prinude da objavljuje korisnički sadržaj koji ne želi. Zaštita odgovornosti iz odeljka 230 lako se uklapa u zaštitu prvog amandmana. Jednostavno, ima nula šansi da Tramp uspe u ovoj parnici", predvideo je Malor.

S ustavnog stanovišta, pravni podnesci su "šala", kaže Rebeka Mekinon, zagovornica digitalnih prava i osnivačica Global vojsesa.

Među onima koji tvrde da tužba nema nikakve šanse je i Centar za demokratiju i tehnologiju, neprofitna organizacija za zaštitu zakona i zagovaranje usredsređena na zaštitu ljudskih prava i demokratskih principa u digitalno doba.

"Trampova tužba nema nikakve veze sa pobedom na sudu. Publika je njegova baza. Ona pruža uporište za više dezinformisanja njegovih pristalica preko Foks njuza i drugde", rekla je Mekinon.

Trump je rekao prisutnima tokomo obraćanja u sredu da ne želi da reši stvar prije odlaska na suđenje, te da, čak i ako pobedi i ako se naredi kompanijama da vrate njegove naloge na društvenim mrežama, nije siguran da li će ponovo koristiti te platforme.

Pre nego što su njegovi nalozi uklonjeni, Tramp je mogao trenutno i direktno da dođe u kontakt sa desetinama miliona svojih sledbenika. Nije bio aktivan na nekoliko novih platformi društvenih mreža koje su privukle neke od njegovih političkih pristalica. Umesto toga, oslanjao se na kratka saopštenja za štampu, koja podsećaju na njegove tvitove, distribuirane putem elektronske pošte novinarima i drugima, kako bi nastavio da iznosi neutemeljene tvrdnje o pobedi na prošlogodišnjim predsedničkim izborima.

Izborni zvaničnici u raznim državama, njegov vlastiti državni pravobranilac i brojne sudije, uključujući i neke koje je Tramp imenovao, izjavljivali su da nema dokaza o masovnoj izbornoj prevari bza koju je više puta tvrdio da se dogodila na predsedničkom takmičenju 2020. godine.

XS
SM
MD
LG