Linkovi

Osnivač Tvitera Džek Dorsi podneo ostavku


ARHIVA: Osnivač i direktor Tvitera Džek Dorsi razgovara sa studentima na skupu na Indijskom insitututu za tehnologiju u Nju Delhiju, 12. novembra 2018.
ARHIVA: Osnivač i direktor Tvitera Džek Dorsi razgovara sa studentima na skupu na Indijskom insitututu za tehnologiju u Nju Delhiju, 12. novembra 2018.

Ko-osnivač Tvitera Džek Dorsi napušta položaj direktora platforme za društvene medije, saopštila je kompanija. Na tom mestu će ga zameniti Parag Agraval, sadašnji tehnički direktor koji radi u Tviteru od 2011. godine. Dorsi će ostati u upravnom odboru dok mu ne istekne mandat 2022.

U pismu koje je objavio na svom nalogu, Dorsi je rekao da je "zaista tužan, ali i srećan" što napušta kompaniju, i da je to njegova odluka.

Vrednost Tviterovih deonica je porasla više od 10 odsto, posle izveštaja da će Dorsi podneti ostavku. Vest je prvo objavila mreža CNBC, pozivajući se na anonimne izvore.

Kompanija Tviter nije odmah odgovorila na upite agencije Asošijeted pres. U nedelju, Dorsi je na Tviteru samo napisao: "Volim Tviter."

Dorsi je, istovremeno, direktor kompanije za finansijske isplate Skver, koju je sam osnovao, a neki od velikih investitora su otvoreno dovodili u pitanje da li može efikasno da vodi obe kompanije.

Tviter se našao u središtu užarene političke atmosfere pred izbore 2020. Bivšem predsedniku Donaldu Trampu je ugašen nalog na Tviteru, a Dorsi je braneći tu odluku rekao da su neredi u Kapitolu 6. januara i Trampovi tvitovi posle tih incidenata doveli do ugrožavanja javne bezbednosti i stvorile "izuzetne i neodržive okolonosti" za kompaniju. Tramp je u julu tužio Tviter, kao i Fejsbuk i JuTjub zbog navodne cenzure.

21. marta 2006. Dorsi je poslao svoj prvi "tvit" u sajber prostor, i tako je počeo razvoj kompanije. Tviter je prošao kroz period snažnog rasta, ali kako se taj rast usporavao kompanija je počela da pomalo menja format da bi ga učinila lakšim i privlačnijim za upotrebu.

Dorsi je postao direktor Tvitera 2007. ali je sledeće godine bio primoran da napusti tu funkciju. 2015. je ponovo postao direktor.

XS
SM
MD
LG