Linkovi

Trampova aplikacija "Istina" dostupna korisnicima


Bivšem američkom predsedniku zabranjen pristup Tviteru, Fejsbuku, Guglu i Jutjubu pošto su njegove pristalice 6. januara 2021. godine upale u Kapitol - pošto je prethodno na društvenim mrežama objavljivao poruke koje su pozivale na nasilje. (Foto: AFP/Stefani Reynolds)
Bivšem američkom predsedniku zabranjen pristup Tviteru, Fejsbuku, Guglu i Jutjubu pošto su njegove pristalice 6. januara 2021. godine upale u Kapitol - pošto je prethodno na društvenim mrežama objavljivao poruke koje su pozivale na nasilje. (Foto: AFP/Stefani Reynolds)

Aplikacija za društvene mreže "Istina", koju je razvila tehnološka kompanija bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, od ponedeljka je korisnicima dostupna za preuzimanje.

Za preuzimanje iz virtuelne Epl prodavnice bila je dostupna u noći između nedelje i ponedeljka.

Njeni pojedini potencijalni korisnici prijavili su probleme sa registracijom naloga ili su stavljeni na listu čekanja sa porukom.

"Zbog ogromne potražnje, stavili smo vas na listu čekanja", navedeno je u poruci korisnicima.

Devin Nunjes, nekadašnji republikanski član Predstavničkog doma američkog Kongresa i aktuelni izvršni direktor kompanije "Trampova medijska i tehnološka grupa", rekao je da očekuje da će platforma steći brojne korisnike.

"Naš cilj je, a mislim da ćemo ga ostvariti, da ćemo do kraja marta biti potpuno operativni bar unutar Sjedinjenih Država", rekao je Nunjes gostujući na Televiziji Foks.

Ta društvena mreža označila se predvodnikom slobode govora i očekuje da će privući korisnike koji smatraju da su njihovi stavovi suzbijeni na već postojećim platformama za komunikaciju.

Puštanjem u promet aplikacije "Istina", kako izveštava agencija Rojters, Trampu je omogućen povratak na društvene mreže pošto mu je 2021. godine bio ukinut nalog na nekoliko platformi zbog iznošenja neistina u vezi navodnim manipulacijama koje su uzrokovale njegov poraz na američkim predsedničkim izborima.

Bivšem američkom predsedniku zabranjen pristup Tviteru, Fejsbuku, Guglu i Jutjubu pošto su njegove pristalice 6. januara 2021. godine upale u Kapitol - pošto je prethodno na društvenim mrežama objavljivao poruke koje su pozivale na nasilje.

Inače, kompaniju "Trampova medijska i tehnološka grupa" za sada prate brojne nepoznanice. Deo američke javnosti posmatra je sa skepticizmom - pogotovo što je trenutno nejasan način na koji finansira svoj razvoj.

Za sada je poznato da je u decembru od donatora prikupila milijardu dolara i da planira spajanje sa drugim preduzećem iz digitalne sfere - "Kompanijom za sticanje digitalnih dobara" (Digital World Acquisition Corp DWAC).

Agencija Rojters navodi da dogovor dve kompanije nije u izgledu narednih meseci.

XS
SM
MD
LG