Linkovi

Svetski mediji napuštaju Rusiju, Moskva blokira društvene mreže


Stanovnik Moskve prati vesti na Fejsbukovoj aplikaciji (Foto: AP)
Stanovnik Moskve prati vesti na Fejsbukovoj aplikaciji (Foto: AP)

Rusija je blokirala pristup internet stranicama nekoliko stranih medijskih organizacija, među kojima su Glas Amerike (VOA), BBC i Dojče vele, zbog širenja kako je navela lažnih informacija o ratu u Ukrajini.

Rusija je više puta optuživala zapadne medijske organizacije da iznose pristrasne i često anti-ruske stavove, a da nisu uspeli da osiguraju da njihovi lideri odgovaraju za strane ratove kao što je Irak, prenosi agencija Rojters.

Rusko regulatorno telo za medije saopštilo je da je blokiralo vebsajtove Glasa Amerike, BBC-ija, Radija Slobodne Evrope, Dojče velea i drugih medija.

"Ograničen je pristup nizu informacionih resursa u vlasništvu stranaca, a razlozi za to su njihovo namerno i sistemsko širenje materijala koji sadrže lažne informacije", saopštilo je nadzorno telo Roskomnadzor.

Takođe je navelo da su medijske organizacije širile laži o "suštini specijalne vojne operacije u Ukrajini, njenoj formi, metodama borbenih operacija (napadi na stanovništvo, udari na civilnu infrastrukturu), gubicima ruskih oružanih snaga i civilnim žrtvama.

Vršilac dužnosti direktorke Glasa Amerike Jolanda Lopez je, u reakciji na odluku ruskih regulatora, navela da gledaoci i slušaoci VOA u Rusiji "zaslužuju pristup našem tačnom sadržaju u ovim ključnim vremenima, ne samo o tekućem ratu u Ukrajini, već i o svim vitalnim globalnom događajima koji utiču na naše živote i poteze".

"Glas Amerike će nastaviti da promoviše i podržava sredstva i resurse koji će našoj publici omogućiti da zaobiđu napore za blokiranje naših vebsajtova u Rusiji. Naši novinari će nastaviti da izveštavaju, kao primer slobodnih medija u akciji", navodi se u reagovanju Lopez.

BBC je u petak soapštio da ga neće odvratiti ruska ograničenja.

"Pristup tačnim, nezavisnim informacijama je osnovno ljudsko pravo koje ne bi trebalo da se oduzme ruskom narodu, milionima koji zavise od BBC-ija svake nedelje. Nastavićemo da ulažemo napore da BBC njuz bude dostupan u Rusiji i širom ostatka sveta", navodeno je iz britanskog javnog servisa.

BBC je kasnije saopštio da će privremeno obustaviti rad svih svojih novinara i drugih zaposlenih u Rusiji nakon usvajanja novog zakona koji predviđa zatvorsku kaznu za namerno širenje "lažnih" vesti.

Tim Dejvi, generalni direktor BBC-a, naveo je u saopštenju da se zakonom po svemu sudeći kriminalizuje proces nezavisnog novinarstva.

"Nemamo drugog izbora nego da privremeno obustavimo rad svih novinara i drugih zaposlenih u BBC njuzu u Ruskoj Federaciji dok procenjujemo pune posledice ovog nemilog razvoja događaja", naveo je Dejvi.

Takođe je dodao da će servis na ruskom jeziku nastaviti da radi izvan Rusije.

"Bezbednost naših zaposleniih je navažnija i nismo spremni da ih izložimo riziku od krivičnog gonjenja zato što jednostavno rade svoj posao", naglasio je Dejvi.

BBC je u sredu najavio da će početi da emituje program četiri sata dnevno, na engleskom jeziku, na kratkim talasima u Ukrajini i delovima Rusije, čime će oživeti staru tehnologiju koja se koristila za vreme Hladnog rata, da bi zaobišao državnu cenzuru.

Kablovska mreža CNN takođe je saopštila da će prestati da emituje program u Rusiji, dok nastavlja da procenjuje situaciju i naredne korake, saopštio je portparol tog medija.

Blumberg njuz saopštio je da je privremeno obustavio rad svojih novinara u Rusiji, pozivajući se na novi zakon koji predviđa zatvorsku kaznu za one za koje se smatra da namerno šire "lažne" vesti.

"Zbog promene krivičnog zakona čiji cilj je, po svemu sudeći, da se nezavisni novinar pretvori u kriminalca, nemoguće je nastaviti sa bilo kakvim normalnim novinarstvom u zemlji", saopštio je glavnii urednik Blumberga Džon Mikletvejt.

Kanadski javni servis (CBC) takođe je objavio da privremeno obustavlja rad svih novinara u Rusiji.

Ruski parlament u petak je usvojio zakon kojim se predviđa zatvorska kazna do 15 godina za namerno širenje "lažnih" vesti o vojsci, čime je zaoštrio informacioni rat oko konflikta u Ukrajini.

Ruski dnevnik Novaja gazeta, čiji je urednik Dmitrij Muratov jedan od prošlogodišnjih dobitnika Nobelove nagrade za mir, najavio je da će zbog cenzure sa svog vebsajta izbrisati vesti o ruskim vojnim akcijama u Ukrajini.

Iz tog dnevnika je najavljeno da će nastaviti da izveštavaju o posledicama s kojima se Rusija suočava, uključujući i produbljivanje ekonomske krize i krivično gonjene disidenata.

Rusko regulatorno telo za medije blokiralo je u petak i platforme kompanije Meta, vlasnika Fejsbuka, u odgovoru na, kako je navelo, ograničenja uvedena ruskim medijima

Roskomnadzor je naveo da postoji 26 slučajeva diskriminacije protiv ruskih medija od strane Fejsbuka, od oktobra 2020. godine, te da je ograničen pristup državnim kanalima kao što su Raša tudej (RT) i novinska agencija RIA.

Direktor Mete za globalne poslove Nik Kleg saopštio je da će ta kompanija nastaviti da radi sve što može da povrati svoje usluge u Rusiji.

"Milioni prosečnih Rusa uskoro će biti odsečeni od pouzdanih informacija, lišeni svojih svakodnevnih načina povezivanja sa porodicom i prijateljima i sprečeni da govore", naveo je Kleg u saopštenju objavljenom na Tviteru.

Novinska agencija Interfaks prenosi da je Rusija blokirala i Tviter.

Evropska unija je ove nedelje zabranila ruske državne medije Raša tudej i Sputnjik. Meta, vlasnik Fejsbuka, Gugl, Jutjub i TokTok već blokiraju pristum tim medijima u EU, a isto je najavio i Tviter.

XS
SM
MD
LG