Linkovi

Različite novogodišnje poruke: Tramp o prošlosti, Bajden o budućnosti


Aktuelni američki predsednik Donald Tramp i prva dama Melanija Tramp (REUTERS/Tom Brenner)
Aktuelni američki predsednik Donald Tramp i prva dama Melanija Tramp (REUTERS/Tom Brenner)

Aktuelni američki predsednik Donald Tramp vratio se dan ranije nego što je planirano iz odmarališta Mara-a-Lago, u trenutku sučeljavanja stavova sa Kongresom u vezi sa Zakonom o nacionalnoj odbrani, novčanoj pomoći ugroženima pandemijom koronavirusa i nastojanjima da poništi ishod novembarskih predsedničkih izbora i pobedu Džozefa Bajdena koju je potvrdio Elektorski koledž.

Inače, odlazeći američki predsednik trebalo je da prisustuje novogodišnjoj proslavi koja se održava u letovalištu Mar-a-Lago na Floridi.

U petominutnom video snimku prazničnog obraćanja objavljenom na Tviter nalozima američkog presednika i Bele kuće Tramp je, između ostalog, poručio da se treba setiti šta je sve učinjeno.

"Sjedinjene Države su proizvele vakcinu protiv Kovida 19 u rekordnom roku. Tačno sam predvideo da će se to dogoditi do kraja tekuće godine", poručio je odlazeći američki predsednik, koji je poteze preduzete tokom mandata nazvao "istorijskim pobedama".

Bajden je svojoj novogodišnjoj poruci izrazio optimizam u pogledu budućnosti.

"Apsolutno sam uveren da ćemo se oporaviti i da ćemo biti snažniji nego ikada", rekao je Bajden u kratkom obraćanju sa suprugom Džil iz Delavera, tokom specijalnog novogodišnjeg programa na TV mreži "ABC".

Takođe je odao počast zdravstvenim radnicima, ohrabrio ljude da se vakcinišu i založio se za bržu distribuciju vakcina.

Mekonel protiv Trampovog predloga

Tramp je u Vašington stigao dan pošto Mič Mekonel, lider republikanske većine u Senatu, u sredu odbacio da zakaže glasanje o Trampovom predlogu povećanja novčanog iznosa pomoći sa 600 na 2.000 dolara po osobi.

Taj predlog je u ponedeljak podržao Predstavnički dom američkog Kongresa u kojem većinu čine demokrate.

Inače, Tramp je prethodnih dana putem društvene mreže Tviter vršio pritisak na republikance da odobre veće jednokratne isplate građanima.

Članovi Kongresa iz redova republikanca su poslednjih godina, u najvećoj meri, bili uz Trampa, međutim deluje da im odlazeći predsednik najviše zamera što ga nisu snažnije podržali u osporavanju rezultata presedničkih izbora na kojima je pobedio demokratski kandidat.

Jedan od onih koji ga podržava u tom smislu je Džoš Hali, republikanski senator iz američke države Mizuri, najavio je da će izneti primedbe tokom zasedanja američkog Kongresa 6. januara povodom glasanja o ishodu američkih predsedničkih izbora.

Američki Kongres poslednja je instanca koja bi trebalo da se izjasni o epilogu predsedničkih izbora – pre nego što izabrani predsednik Džozef Bajden 20. januara preuzme dužnost na koju je izabran.

Prekinute izborne tradicije
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

XS
SM
MD
LG