Linkovi

Bajden tvrdi da odlazeća administracija ometa njegov tranzicioni tim


Džozef Bajden izabrani predsednik SAD-a (Foto: REUTERS/Jonathan Ernst)
Džozef Bajden izabrani predsednik SAD-a (Foto: REUTERS/Jonathan Ernst)

Džozef Bajden, izabrani predsednik Sjedinjenih Država, izjavio je da odlazeća administracija, kako je ustvrdio, nije u dovoljnoj meri pružala informacije njegovom tranzicionom timu.

U ovom trenutku jednostavno ne dobijamo sve potrebne informacije od odlazeće administracije u ključnim oblastima nacionalne bezbednosti. Po mom mišljenju – to je neodgovorno”, rekao je izabrani američki predsednik nakon sastanka sa nominovanim članovima svog spoljnopolitičkog tima.

Bajden je izneo tvrdnje da su se on i tim koji predvodi suočili sa opstrukcijama, kako se izrazio, političkog rukovodstva Sekretarijata za odbranu – Pentagona i Kancelarije za upravljanje i budžet.

Istakao je da su brojne američke obaveštajne agencije izgubile mnogo izgubile tokom vladavine aktuelnog predsednika Donalda Trampa.

Istina je da su mnoge ključne za našu bezbednost pretrpele ogromnu štetu. Veliki broj njih mnogo je izgubio u pogledu osoblja, kapaciteta i morala”, rekao je Džozef Bajden tokom obraćanja.

Elektorski koledž je 14. decembra potvrdio pobedu izabranog predsednika Džozefa Bajdena na američkim predsedničkim izborima.

Međutim, uprkos tome, aktuelni predsednik Tramp odbija da se saglasi sa izbornim ishodom i dovodi u pitanje rezultate glasanja tvrdeći, bez prezentovanja validnih dokaza, da su izborni proces obeležile neregularnosti koje su doprinele Bajdenovoj pobedi.

Trampova kampanja i njegovi advokati podneli su brojne tužbe i prigovore u državama koje su bile ključne za ishod predsedničkih izbora, kao i dve tužbe pred Vrhovnim sudom – ali nijedan od tih poteza do sada nije urodio plodom. U najvećem broju slučajeva tužbe i prigovori odbacivani su kao neosnovani.

Inače, susreti članova Bajdenovog tranzicionog tima sa članovima administracije u okviru procesa predaje vlasti – počeli su tek krajem novembra.

Republikanski kandidat Donald Tramp, koji odbija da prizna izborni poraz, sa početkom tranzicije saglasio se 23. novembra.

U procesu potvrde izborne pobede izabranog predsednika Džozefa Bajdena ostalo je još da se Kongres 6. januara 2021. izjasni o rezultatima glasanja Elektorskog koledža.

Šta je proces tranzicije političke vlasti?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

Nakon toga pobednik predsdedničkih izbora, Džozef Bajden, zvanično bi dužnost trebalo da preuzme 20. januara.

XS
SM
MD
LG