Linkovi

Izbor sudije Kavanoa - podstrek za birače obe stranke


Novi sudija Vrhovnog suda Bret Kavano polaže zakletvu pred penzionisanim sudijom Entonijem Kenedijem u Vašingtonu 8. oktobra 2018.
Novi sudija Vrhovnog suda Bret Kavano polaže zakletvu pred penzionisanim sudijom Entonijem Kenedijem u Vašingtonu 8. oktobra 2018.

Manje od četiri nedelje pre kongresnih izbora u SAD, kontroverzni proces potvrde novog sudija Vrhovnog suda Breta Kavanoa motivisao je aktiviste u obe velike političke stranke. Republikanci kažu da im je bitka oko Kavanoa pružila novi podstrek dok demokrate smatraju da je razgnevila i motivisala žene birače.

Posle ogorčene bitke za njegovu potvrdu, kada je Bret Kavano stupio na dužnost sudije Vrhovnog suda - bila je to politička pobeda predsednika Trampa.

"U ime cele zemlje, želim da se izvinim Bretu i celoj porodici Kavano zbog strahovitog bola i patnje koju ste morali da pretrpite”, poručio je Tramp dok je Kavano polagao zakletvu.

Demonstracije protiv imenovanja sudije Breta Kavanoa ispred zgrade Vrhovnog suda.
Demonstracije protiv imenovanja sudije Breta Kavanoa ispred zgrade Vrhovnog suda.

Kavano je potvrđen uprkos optužbama za seksualni napad, koje je porekao. Predsednik sada koristi Kavanoa da bi motivisao republikanske birače da glasaju na kongresnim izborima.

"6. novembra imaćete priliku da zaustavite radikalne demokrate, što su oni sada postali – izborom republikanskog Predstavničkog doma i republikanskog Senata. Pojačaćemo većinu u oba tela”

Ali i demokrate su pune energije zbog Kavanoa. Demonstranti su izašli na ulice a pozdravili su ih demokratski senatori, među kojima je Elizabet Voren iz Masačusetsa.

"Probudili smo glasove miliona žrtava seksualnih napada. Odbijamo da budemo žene koje sede i ćute.”

Intenzitet protesta će se preliti na novembarske izbore, očekuje demokratska senatorka Kamala Haris.

"Neka nam ova nedelja ulije dodatnu energiju kako bismo stalno imali na umu suštinu – oni možda sada imaju moć ali mi moramo da je povratimo!”

Bitka oko Kavanoa bi, na kraju, mogla da osnaži obe stranke uoči izbora, smatra analitičar Kajl Kondik.

"Možda će deo tog snažnog raspoloženja ostati u republikancima i podsticati ih da izadju na izbore. Pa opet, mislim da nas istorija uči a to pokazuju i istraživanja – demokrate su više motivisane zbog Kavanoa i drugih tema.”

Potvrda Kavanoa mogla bi takođe da motiviše jednu ključnu grupu žena birača, ističe demokratski analitičar Džim Kesler.

"Postoji jedna grupa birača – starije žene koje, obično, pružaju solidnu podršku republikancima. One sada počinju da se okreću na drugu stranu i mogle bi da budu odlučujući faktor na ovim izborima.”

Predsednik Tramp na mitingu u Iriju u Pensilvaniji, 10. oktobra 2018.
Predsednik Tramp na mitingu u Iriju u Pensilvaniji, 10. oktobra 2018.

​Međutim, što se tiče Trampa, pažnja usmerena na Kavanoa mogla bi da podstakne njegovu bazu, kaže Frenk Njuport iz Galupa.

"On pogleda istraživanja i vidi da loše stoji u svim drugim delovima osim kod svoje baze i onda, da bi očuvao zdrav razum, samopouzdanje i ego, kaže – “Vidite kako sam popularan među tim biračima, samo ću se obraćati svojoj bazi.” To je deo objašnjenja za njegovu strategiju.”

Rezultat izbora možda će zavisiti od toga da li je predsednikova lojalna baza dovoljno jaka i brojna da izdrži veliki odziv demokratskih birača, koji žele da pošalju Trampu poruku 6. novembra.

XS
SM
MD
LG