Linkovi

Vrhovni sud: Poslodavci ne smeju da diskriminišu LGBT radnike


FILE - LGBTQ activists and supporters hold a rally outside the U.S. Supreme Court as it hears arguments in a major LGBTQ rights case in Washington, Oct. 8, 2019.
FILE - LGBTQ activists and supporters hold a rally outside the U.S. Supreme Court as it hears arguments in a major LGBTQ rights case in Washington, Oct. 8, 2019.

Američki Vrhovni sud presudio je u ponedeljak da federalni zakoni o zapošljavaju zabranjuju diskriminaciju LGBTQ (lezbejki, gej, biseksualnih, transrodnih i rodno neopredeljnih) radnika, što je velika pobeda za seksualne manjine u Americi.

Sa 6 glasova za i 3 protiv, sud je zaključio da „poslodavac koji otpusti pojedinca samo zato što je gej ili transrodna osoba“ krši odredbu VII Zakona o građanskim pravima 1964. godine.

Konzervativni predsedavajući sudija Džon Roberts i konzervativni sudija Nil Gorsuč, koga je imenovao predsednik Donald Tramp, pridružili su se većinskom mišljenju.

Zakon o građanskim pravima nalaže da poslodavci ne mogu da vrše diskriminaciju “na osnovu pola”. Za vreme Obamine administracije, Komisija za jednake mogućnosti u zapošljavanju je 2015. godine donela odluku da ta zabrana obuhvata i diskriminaciju protiv LBGTQ osoba.

Međutim, Trampova administracija je stala na stranu poslodavaca koji su tuženi zbog diskriminacije u tri slučaja koja su dovela do procesa pred Vrhovnim sudom.

U dva slučaja, Bostok protiv Okruga Klejton, i Altitjud Ekspres protiv Zarde, razmatralo se pitanje da li odredba VII Zakona o građanskim pravima zabranjuje diskriminaciju na osnovu seksualne orijentacije. Džerald Bostok, socijalni radnik, i Donald Zarada, instruktor padobranstva, tvrdili su da su optušteni zato što su homoseksualci.

U trećem slučaju – gde je Komisija za jednake mogućnosti u zapošljavanju vodila postupak protiv jednog pogrebnog doma, sudije su razmatrale da li zabrana seksualne diskriminacije pokriva i transrodne osobe. Transrodna žena u centru slučaja, Ejmi Stivens, kaže da je izgubila posao direktorke pogrebnog doma zbog svoje seksualne orijentacije.

XS
SM
MD
LG