Linkovi

Spor u Senatu oko Trampovog kandidata za Vrhovni sud


Lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel, kandidat za sudiju Vrhovnog suda Nil Gorsač i potpredsednik SAD Majk Pens
Lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel, kandidat za sudiju Vrhovnog suda Nil Gorsač i potpredsednik SAD Majk Pens

U Senatu se sprema velika trka za potvrdu nominacije federalnog sudije Nila Gorsača na položaj u Vrhovnom sudu. Neke demokrate su se već izjasnile protiv Gorsača i predsednik Tramp apeluje na Republikance da, ako je neophodno, promene pravila u Senatu kako bi obezbedili da ta kandidatura bude potvrdjena.

Sudija federalnog apelacionog suda Nil Gorsač, obilazi Kapitol Hil i sastaje se sa senatorima uključujući lidera republikanske većine Miča MeKonela.

“Mislim da je predsednik nominovao izuzetnog čoveka, i svi smo uzbudjeni i radujemo se početku procesa potvrde nominacije.”

Predsednik Tramp je rekao da je nominovao Gorsača da bi ispunio svoje obećanje dato tokom kampanje da će nominovati istinskog konzervativca na položaj u najvišem sudu. Gorsač je obećao da će kad njegova nominacija bude potvrdjena biti nezavistan sudija.

“Kada mi sudije stavimo svoje mantije to nas ne čini pametnijim. Ali služi kao podsetnik o tome šta se očekuje od nas, a to je nepristrasnost i nezavisnost, kolegijalnost i hrabrost.”

Medjutim, demokrate u Senatu već se spremaju za sukob. Neki, među kojima i lider manjine u Senatu Čak Šumer, otvoreno se protive Gorsaču.

Ova administracija bar na početku izgleda da ima manje poštovanja za vladavinu zakona od bilo koje druge u skorijem sećanju i dovodi u pitanje Ustav na način bez presedana.”

Demokrate bi mogle da probaju da blokiraju nominaciju Gorsača putem upotrebe filibastera, parlamentarne taktike koja je korišćena za blokiranje prethodnih nominacija. Republikanci imaju malu većinu u Senatu (52 prema 48) dok je za okončanje filibastera potrebno 60 glasova.

Neki republikanci kažu da su spremni da upotrebe takozvanu “nuklearnu opciju” da promene prvila Senata i eliminišu filibaster. U Beloj kući, Tramp je jasno stavio do znanja da će vršiti pritisak na republikanskog lidera Miča Mekonela da promeni senatska pravila ukoliko je potrebno da se potvrdi Gorsač.

“Ali ako završimo u blokadi, rekao bih, ako možeš Mič idi na nuklearnu opciju.”

Prošle godine, republikanci su blokirali izbor predsednika Obame za položaj u Vrhovnom sudu, sudiju Merika Garlanda, što je razgnevilo demokrate.

Predstojeća debata u Senatu oko Gorsača je najnovija u nizu politički motivisanih nominacija u Vrhovnom sudu što je počelo sa bitkom iz 1987. oko sudije Roberta Borka. Borka je nominovao predsednik Ronald Regan, ali su demokrate u Senatu osujetile njegovu potvrdu.

Još jedna sporna bitka se vodila 1991. kada su demokrate dovele u pitanje nominaciju Klarensa Tomasa zbog nedokazanih tvrdnji tokom pretresa u Senatu o neprimerenom ponašanju. Tomas je kasnije potvrdjen i dalje služi na položaju u Vrhovnom sudu.

Ukoliko njegova nominacija bude potvrdjena Gorsač će preuzeti položaj koji je zauzimao Antonin Skalija koji je iznenada preminuo prošle godine. Skalija je bio smatran vodećim zagovornikom konzervativnih gledišta na Sudu i neko koga je Gorsač hvalio tokom saopštenja o njegovoj sopstvenoj nominaciji u Beloj kući.

XS
SM
MD
LG