Linkovi

Vrhovni sud SAD razmatra podatke o Trampovom poslovanju


Zgrada Vrhovnog suda SAD u Vašingtonu (Foto: Reuters/Will Dunham)

Vrhovni sud SAD u utorak razmatra tri krupna slučaja u vezi s nastojanjima Predstavničkog doma Kongresa i porote jednog njujorškog suda da dobiju kopije finansijske evidencije o poslovanju predsednika SAD Donalda Trampa.

Tramp je, za razliku od svojih prethodnika, odbio da dostavi dokumenta koja bi mogla da omoguće uvid u razmere njegovog bogatstva i porodične poslove sa nekretninama, navodeći da ovi slučajevi predstavljaju test ograničenja predsedničkih ovlašćenja u odnosu na Kongres i državne tužioce u SAD, prenosi Rojters.

Novinska agencija podseća da je u dva od tri slučaja, reč o pokušajima odbora u Predstavničkom domu, u kojem većinu ima Demokratska stranka, da dođu do finansijske evidencije vođene u tri kompanije sa kojima je sarađivao Tramp - u računovodstvenoj firmi "Mazars", kao i dve banke," "Dojče bank" i "Kapital uan".

Vrhovni sud ove je slučajeve objedinio u jedan, a treći slučaj odnosi se na još jedan zahtev "Mazarsu" da dostavi slične informacije o Trampovim poslovima, uključujući i poreske prijave.

Zahtev je podnet u okviru istrage velike porote jednog suda u gradu Njujorku.

Očekuje se da će odluke Vrhovnog suda u ovim slučajevima biti donete do kraja juna, pošto su prethodno niže sudske instance u Vašingtonu i Njujorku donele presude protiv Trampa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG