Linkovi

Pobeda za Trampa u borbi za Vrhovni sud


Predsednik Donald Tramp na skupu u Kanzasu, 6. oktobar 2018.
Predsednik Donald Tramp na skupu u Kanzasu, 6. oktobar 2018.

Predsednik Donald Tramp pozdravio je potvrdu Breta Kavanoa za sudiju Vrhovnog suda i poručio da je 100 odsto siguran da je kontrovezni sudija, koji je optužen za seksualni napad, nevin.

Dok je Senat glasao o potvrdi nominacije Kavanoa, a ispred protestovale stotine, Tramp je bio na putu u Kanzas, gde je trebalo da govori na mitingu.

Tramp je pozvao novinare koji su putovali s njim, da gledaju glasanje u njegovoj privatnoj kancelariji u predsedničkom avionu.

“Veoma, veoma dobro. Veoma sam srećan. Odlična odluka. Veoma cenim tih 50 izuzetnih glasova i mislim da će on biti brilijantan sudija Vrhovnog suda mnogo godina", rekao je američki lider posle odluke Senata da potvrdi nominaciju Kavanoa.

Novi sudija Vrhovnog suda Bret Kavano
Novi sudija Vrhovnog suda Bret Kavano

Tramp: Kavano je nevin

Tramp je tokom dana isticao da na Kavanoa neće uticati optužbe za seksualni napad, koje su izneli Kristina Blazi Ford i drugi.

Kada su se prvi put pojavile optužbe, rekli ste da ne bi trebalo da bude ni malo sumnje. Da li ste 100 odsto sigurni da je Ford imenovala pogrešnu osobu"?, upitao je američkog predsednika jedan od novinara.

“Siguran sam 100 odsto. Nema nikakve sumnje. Jedan od razloga što sam ga izabrao je zato što niko nema tako čistu prošlost kao Bret Kavano i zato što je on izuzetna osoba i izuzetno sam počastvovan što sam ga izabrao", odgovorio je Tramp.

Predsednik Tramp odgovorana na pitanja novinara u predsedničkom avionu
Predsednik Tramp odgovorana na pitanja novinara u predsedničkom avionu

Ismejavanje Ford "prekretnica" u potvrdi nominacije

Tramp je nastavio da kritikuje demokrate na skupu u Kanzasu, ističući da je opoziciona stranka vodila "besramnu kampanju političke i personalne destrukcije" protiv Kavanoa. Dodao je i da su "radikalne demokrate" postale "besna, levičarska banda, previše opasna i ekstremna da upravlja zemljom".

U avionu je novinarima rekao da je Kavano pretrpeo užasan napad, ali i da veruje da je njegov govor na skupu u Misisipiju, u kojem je ismejavao Kristinu Blazi Ford, bio prekretnica u odlučivanju u nominaciji.

Savetnici i lideri u Senatu tražili su od Trampa da ne napada Ford u javnosti, zabrinuti da bi to moglo da razbesni neodlučne senatore. Međutim, predsednik SAD je to ipak uradio pred pristalicama, koje su se smejale dok je on ismejavao svedočenje žene koja je sudiju Kavanoa optužila za seksualni napad dok su bili tinejdžeri.

Predsednik Tramp na skupu u Topeki, u Kanzasu
Predsednik Tramp na skupu u Topeki, u Kanzasu

Tramp je rekao i da veruje da će, posle potvrde Kavanoa, republikanci ostvariti izuzetne rezultate na predstojećim kongresnim izborima.

“Imamo zamah koji nije viđen godinama", poručio je Tramp.

XS
SM
MD
LG