Linkovi

Argumenti pred Vrhovnim sudom prvi put putem telefona


Sudije američkog Vrhovnog suda (arhiva)
Sudije američkog Vrhovnog suda (arhiva)

Američki Vrhovni sud je u ponedeljak, zbog pandemije koronavirusa, prvi put u istoriji saslušao argumente ne direktno, već putem telekonferencije. Argumenti su izneseni u okviru spora u koji je uključen popularni vebsajt za hotelske rezervacije Booking.com, a kako prenosi agencija Rojters sve je proteklo bez problema.

Devet sudija će naredne dve nedelje, putem telekonferencije, saslušati argumente u 10 sudskih procesa. Prvi put je obezbeđen i direktan audio prenos, pa je javnost prvi put mogla uživo da čuje argumente.

Promenjen je i format ispitivanja, pa su sudije postavljale pitanja redom, po dužini staža, dok je glavni sudija Džon Roberts "regulisao" pretres - nalagao sudijama kada da postave pitanja, ili prekidao advokate ako su govorili predugo. Konzervativni sudija Klarens Tomas, koji ima najduži staž i vrlo retko govori tokom iznošenja argumenata, prihvatio je novi format, pa je učestvovao u dve runde ispitivanja.

Sudije su u ponedeljak ujutro saslušale argumente Američke kancelarije za patente koja pokušava da spreči Booking. com, koji je dio kompanije Booking Holding Inc iz Konektikata, da zaštiti ime vebsajta, tvrdeći da je previše uopšteno da bi imalo pravnu zaštitu.

Agencija je uložila žalbu na odluku nižeg suda koji je presudio da je Booking.com stekao uslove za zaštitu imena zato što je dodao ".com" uopštenom nazivu "booking". Vebsajt je podneo nekoliko prijava za zaštitu imena 2011. i 2012. godine.

Portparolka Booking.com rekla je da je kompaniji "čast što će biti mali deo istorije Vrhovnog suda" i da se nada da će sud potvrditi presude nižih sudova.

Sud će saslušati argumente u ponedeljak, utorak i sredu ove i naredne nedelje, a najznačajniji slučajevi koji će biti razmatrani putem telekonferencije su tri koja se tiču pitanja da li predsednik Donald Tramp može da drži svoje finanijske podatke, uključujući i prijave za poreze, u tajnosti. Argumenti u tim slučajevima biće saslušani 12. maja.

Zgrada Vrhovnog suda u Vašingtonu zatvorena je za javnost od 13. marta zbog pandemije.

Koronavirus se pokazao kao naročito opasan za starije ljude sa zdravstvenim problemima. Troje od devet sudija je starije od 70 godina: Ginsburg (87), Stiven Brajer (81) and Tomas (71).

XS
SM
MD
LG