Linkovi

Sudija Rut Bejder Ginzberg ponovo ima rak, ali ne planira da se penzioniše


Sudija američkog Vrhovnog suda Rut Bejder Ginzburg, arhiva
Sudija američkog Vrhovnog suda Rut Bejder Ginzburg, arhiva

Sudija američkog Vrhovnog suda Rut Bejder Ginzberg saopštila je da joj se vratio rak i da je na hemoterapiji, ali da ne planira da se penzioniše.

Ginzberg, koja ima 87 godina, bila je u bolnici ove nedelje zbog moguće upale. Kazala je da su joj posle dosadašnjeg tretmana smanjene izrasline na jetri i da će nastaviti s hemoterapijom svake dve nedelje.

"Često sam govorila da ću ostati u sudu dok god mogu da obavljam posao punom parom. I dalje sam u potpunosti sposobna da to uradim", navela je Ginzberg u saopštenju, koje je objavio Vrhovni sud.

Kazala je i da njene nedavne hospitalizacije nisu bile povezane sa rakom. Tokom pregleda u februaru otkrivene su joj izrasline na jetri, a u maju je počela hemoterapiju.

"Dobro je podnosim i ohrabrena sam uspehom trenutnog tretmana", navela je Ginzberg, liberalni sudija sa najdužim stažom u Vrhovnom sudu.

Sudije američkog Vrhovnog suda se doživotno imenuju na taj položaj, a zdravlje Rut Bejder Ginzberg se pažljivo prati zato što pojedini strahuju da bi mogao da je zameni konzervativniji sudija.

Predsednik Donald Tramp je na upražnjena mesta u Vrhovnom sudu do sada imenovao dvojicu konzervativnih sudija - Breta Kavanoa i Nila Gorsača.

XS
SM
MD
LG