Linkovi

Gorsač: Odlučivaću na osnovu činjenica i zakona


Kandidat predsednika Trampa za sudiju Vrhovnog suda Nil Gorsač svedoči na Kapitol Hilu
Kandidat predsednika Trampa za sudiju Vrhovnog suda Nil Gorsač svedoči na Kapitol Hilu

Kandidat predsednika Trampa za sudiju Vrhovnog suda, federalni apelacioni sudija Nil Gorsač suočio se sa pitanjima oštro podeljenog senatskog odbora, drugog dana pretresa o potvrdi njegove nominacije.

Neka od pitanja odnosila su se na jednu od najkontroverznijih tema u SAD – presudu u slučaju Rou protiv Vejda kojom je 1973. godine legalizovan abortus. Gorsač je odgovorio da je presedan koji je postavio Vrhovni sud od tada bio preispitivan i ponovo potvrđen u nekoliko sudskih slučajeva i da će ga “svaki dobar sudija posmatrati i tretirati upravo tako - kao bilo koji drugi presedan Vrhovnog suda”.

Sudija Gorsač je takođe istakao da će nastaviti da u potpunosti podržava koncept nezavisnosti pravosuđa ako bude imenovan. “Nikome nisam dao obećanja kako ću presuđivati u bilo kom slučaju”, rekao je Gorsač. “Svi žele pravednog sudiju koji će pristupiti njihovom slučaju otvorenog uma, da bi odlučivao na osnovu činjenica i zakona”.

Gorsač je takođe rekao zakonodavcima da “neće imati problema da presudi protiv bilo koje stranke ili za bilo koju stranku, rukovodeći se isključivo zakonom i činjenicama.”

Sudija će najmanje dva dana direktno odgovarati na pitanja svih senatora u odboru, koji će kasnije glasati o tome da li će predložiti njegovu nominaciju celom Senatu.

Republikanci u senatskom odboru hvalili su Gorsačevu konzervativnu pravničku filozofiju dok su demokrate izrazile zabrinutost da bi on učvrstio pojavu koju vide kao naklonjenost Vrhovnog suda korporacijama.

“Bez obzira na vaše političke stavove, trebalo bi da vas zanima očuvanje našeg ustavnog poretka i najvažnije - princip podele vlasti", istakao je predsedavajući odbora Čak Gresli, republikanac iz Ajove. "Na sreću svakog Amerikanca, danas je pred nama kandidat čija je karijera definisana nepokolebljivom privrženošću tim principima."

“Naš zadatak je da procenimo kako će odluke ovog kandidata uticati na američke građane, i da li će on štititi pravna i ustavna prava svih Amerikanaca a ne samo bogatih i moćnih", poručila je senatorka Dajen Fajnstajn iz Kalifornije, demokrata najvišeg ranga u odboru.

“Vrhovni sud ima konačnu odluku o tome da li će žena i dalje imati kontrolu nad svojim telom, ili će odluke o njenom zdravlju donositi političari i vlada", dodala je Fajnstajn. "Sud donosi odluku o tome da li će milijarderi i velike korporacije moći da troše neograničene sume novca da bi kupovali izbore".

Tramp je imenovao Gorsača da popuni mesto u Vrhovnom sudu koje je ranije pripadalo konzervativnom sudiji Antoninu Skaliji, koji je preminuo početkom prošle godine. Gorsač je drugi kandidat za taj doživotni položaj. Republikanci su odbili da razmotre nominaciju kandidata bivšeg predsednika Baraka Obame, Merika Garlanda, navodeći da niko ne bi smeo da bude postavljen na položaj sudije Vrhovnog suda u jeku izborne kampanje.

XS
SM
MD
LG