Linkovi

Tramp potpisao uredbu o reformi policije posle višenedeljnih protesta


Predsednik SAD Donald Tramp potpisuje uredbu o reformi policije, 16 jun., 2020 (Foto: Rojters/Leah Millis)

Predsednik SAD Donald Tramp potpisao je u utorak uredbu koja će, kako je naveo, reformisati rad policije i istovremeno održati "red i mir".

Posle višenedeljnih protesta protiv rasizma i policijske brutalnosti organizovanih posle ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda 25. maja tokom policijskog privođenja u Mineapolisu, Tramp je predstavio odgovor administracije na sve veću zabrinutost u pogledu rasne nejednakosti u Americi, piše agencija Rojters.

Tramp je na početku izrazio saučešće porodicama žrtava policijskog nasilja, ali je ubrzo nakon toga pozvao na povratak "zakona i reda" i zapretio da će kazniti one koji pljačkaju.

"Amerikanci žele zakon i red, zahtevaju zakon i red", rekao je Tramp na ceremoniji potpisivanja uredbe u Beloj kući, kojoj su prisustvovali policijski zvaničnici i republikanski članovi Kongresa.

Predsednik se prethodno u Beloj kući sastao sa porodicama žrtava policijskog nasilja.

“Svim porodicama koje pate, želim da znate da svi Amerikanci žale uz vas. Smrt vaših voljenih neće biti uzaludna", naglasio je američki lider.

Međutim, ipak je pozdravio većinu policajaca kao nesebične javne službenike.

“Smanjenje kriminala i povećanje standarda nisu suprostavljeni ciljevi", naglasio je Tramp uoči potpisivanja uredbe.

Uredbom, koju je Tramp potpisao, predviđa se uspostavljanje baze podataka kako bi se pratili policajci protiv kojih su podnete žalbe za prekomernu upotrebu sile.

Takođe, policijske službe bi imale finansijski podsticaj da uvedu najbolje standarde, a ohrabrilo bi se i sprovođenje programa prema kojem bi socijalni radnici zajedno sa policijom reagovali na nenasilne slučajeve, među kojima su problemi povezani za mentalnim zdravljem, zavisnošću i beskućništvom.

Tramp je rekao i da bi bio zabranjen policijski zahvat poznat kao "kragna" osim kada je "ugrožen život policajaca". Taj zahvat je već uglavnom zabranjen u policijskim službama širom zemlje.

Tramp je ponovio da se protivi pozivima da se "ukine finansiranje policije" izmenom rada gradskih policijskih službi ili čak njihovim ukidanjem i ocenio da je to "radikalno i opasno".

"Amerikanci znaju istinu: Bez policije bi nastao haos. Bez zakona bi nastala anarhija, a bez bezbednosti katastrofa", rekao je predsednik SAD.

Demokrate i aktivisti za ljudska prava ocenili su da Trampova mera nije dovoljna.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi ocenila je da uredbi "nažalost ozbiljno nedostaje ono što je potrebno za borbu protiv epidemije rasne nejednakosti i policijske brutalnosti čije su žrtve stotine Afroamerikanaca".

Predsednik je prethodno na Tviteru pozivao na obračun sa demonstrantima i zalagao se za snažan i vojni odgovor na nemire izazvane Flojdovom i smrću drugih Afroamerikanaca. Prema istraživanjima javnog mnjenja, Amerikanci su sve više zabrinuti zbog policijske brutalnosti.

Odvojeni predlozi u Kongresu

Predstavnički dom, predvođen demokratama, trebalo bi da glasa kasnije ovog meseca o svom predlogu, koji uključuje rešenja koja bi učinila lakšim podnošenje građanskih tužbi protiv policajaca koji krše nečija prava.​ Međutim, republikanci se tome protive.

Republikanci u Senatu trebalo bi u sredu da predstave svoj zakonski predlog koji je više usredsređen na prikupljanje podataga nego na promene u oblastima povezanim sa upotrebom smrtonosne sile.

Dve strane nisu saglasne ni u pogledu predloga demokrata da se zabrani grubi policijski zahvat poznat kao "kragna".

Lider većine u Senatu, Mič Mekonel, nazvao je zakone "ozbiljnim predlozima za reformu sprovođenja zakona".

Lider manjine u Senatu, Čak Šumer, rekao je da napori republikanaca nisu otišli dovoljno daleko i da je "sada vreme da se potraže smele i ospežne promene".

Bela kuća je signalirizrala da predsednik Donald Tramp ne bi podržao okončanje onoga što je poznato kao doktirna kvalifikovanog imuniteta, kojom se policajci štite od tužbi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG