Linkovi

Nastavljaju se protesti protiv policijske brutalnosti u SAD


Demonstranti ispred spomenika Abrahamu Linkolnu u Vašingtonu
Demonstranti ispred spomenika Abrahamu Linkolnu u Vašingtonu

Demonstarcije protiv policijske brutalnosti i rasne nejednakosti nastaviće se u ponedeljak širom SAD, tri nedelje posle ubistva Džordža Flojda u Mineapolisu i samo nekoliko dana pošto je u Atlanti ubijen još jedan Afroamerikanac Rejšard Bruks.

Protesti će biti održani ispred državne skupštine Džordžije i u Lafajet parku u Vašingtonu ispred Bele kuće - gde su mirne demonstracije pre dve nedelje rasturene suzavcem kako bi predsednik Donald Tramp mogao da izađe.

U nedelju se protestovalo u Vašingtonu, Njujorku, Los Anđelesu, Atlanti, Majamiju.

Demonstracije koje su počele posle ubistva Džordža Flojda i prerasle u nerede, smirile su se, a potom ponovo izbile posle ubistva 27- godišnjeg Rejšarda Bruksa kojeg je, posle kraće jurnjave u Atlanti, ubio policajac.

U Sijetlu su demonstranti okupirali jedan deo grada u kojem nisu dozvolili pristup policiji,jer kažu da žele kvart bez policije.

Šefica policije u tom gradu Karmen Best rekla je da se nada da će policija uspeti da povrati kontrolu nad tim kvartom bez "nečega što bi dovelo do upotrebe sile".

Predsednik Donald Tramp je demonstrante nazvao "gadnim anarhistima" i pozvao grad da vrati to područje pod svoju kontrolu.

Antirasistički marševi održani su tokom vikenda i u velikim evropskim gradovima.

U Berlinu su demonstranti formirali živi lanac dugačak 9 kilometara koji je počeo kod Brandenburške kapije.

U Parizu je demonstriralo 15 hiljada ljudi, a među njima i policajci - koji tvrde da su nepravedno optuženi za rasizam i brutalnost.

Sukoba je bilo u Londonu, gde je uhapšeno oko sto ljudi. Premijer Boris Džonson rekao je da za "rasističke huligane" nema mesta na britanskim ulicama, pošto su se desničari sukobili sa antirasistima.

Stotine ljudi marširale su i u Tokiju i nosile znak "Black Lives Matter", a protesta je bilo i na Novom Zelandu.

XS
SM
MD
LG