Linkovi

Načelnik generalštaba kaže da je pogrešio što je sa Trampom prošetao do crkve tokom protesta


Predsednik Donald Tramp, sekretar za odbranu Mark Esper i načelnik Združenog generalštaba Mark Mili hodaju do crkve Svetog Jovana blizu Bele kuće, 1. jun 2020.
Predsednik Donald Tramp, sekretar za odbranu Mark Esper i načelnik Združenog generalštaba Mark Mili hodaju do crkve Svetog Jovana blizu Bele kuće, 1. jun 2020.

Načelnik Združenog generalštaba američkih oružanih snaga, general Mark Mili, rekao je u četvrtak da je pogrešio kada se pridružio predsedniku Donaldu Trampu tokom fotografisanja ispred crkve u Vašingtonu, nakon što su vlasti suzavcem i gumenim mecima rasterale demonstrante okupljene blizu Bele kuće.

"Nije trebalo da budem tamo. Moje prisustvo u tom trenutku i u tim uslovima stvorilo je percepciju da se vojska meša u unutrašnju politiku", rekao je Mili u unapred snimljenom obraćanju diplomcima Nacionalnog univerziteta za odbranu.

Mili i sekretar za odbranu Mark Esper su 1. juna sa Tramp prošetali do istorijske crkve Svetog Jovana, ispred koje je američki predsednik držao Bibliju za okupljene fotografe.

Pre nego što je Tramp prešao ulicu do crkve, policija je rasterala uglavnom mirne demonstrante što su osudile demokrate i pojedini republikanci.

"To je bila greška iz koje sam, kao vojnik, naučio i nadam se da svi mogu da uče iz nje", rekao je Mili, čije je komentare prvo preneo dnevnik Njujork tajms.

Poručio je da svi vojni lideri moraju da budu svesni da će njihove izjave i potezi biti pomno praćeni.

“Ni ja nisam na to imun", rekao je glavni američki general i osvrnuo se na spornu fotografiju ispred crkve.

"To je pokrenulo nacionalnu debatu o ulozi vojske u civilnom društvu. Moramo da poštujemo princip apolitične vojske koji je duboko ukorenjen u temeljima naše republike. Za to je potrebno vreme, rad i napor, ali će to možda biti najvažnija stvar koju će svako od nas raditi svakog dana", naglasio je Mili.

Načelnik generalštaba je takođe osudio ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda i pozvao vojnike da to prepoznaju kao odraz viševekovne nepravde prema Afroamerikancima.

Širom SAD nastavljaju se protesti zbog Flojdove smrti koji je preminuo u Mineapolisu nakon što mu je beli policajac tokom privođenja držao koleno na vratu gotovo devet minuta.

Protesti su doveli i do tenzija između Trampa i visokih zvaničnika Pentagona. Kada je Esper 3. juna novinarima rekao da se protivi Trampovom pozivu da se na ulice američke prestonice izvedu vojnici na aktivnoj dužnosti, predsednik ga je kritikovao zbog toga na sastanku, prenosi agencija Asošijeted pres.

Esper i Mili su takođe stavili do znanja da su otvoreni za "dvostranačke razgovore" o davanju novih imena vojnim bazama nazvanim po vojnim oficirima iz doba Konfederacije, kako bi se vojska distancirala od rasističke zaostavštine iz vremena Građanskog rata.

Međutim, Tramp je u sredu rekao da to nikada neće dozvoliti, čime je iznenadio pojedine zvaničnike Pentagona.

Odbor za oružane snage u američkom Senatu u međuvremenu je podržao usvajanje amandmana na Zakon o nacionalnoj odbrani, kojim bi se angažovanje vojske protiv mirnih demonstranata proglasilo nezakonitim.

XS
SM
MD
LG