Linkovi

Američka ambasada u Seulu istakla zastavu pokreta "Životi crnaca su važni"


South Korea, Seoul, A huge Black Lives Matter banner is seen at the U.S. embassy
South Korea, Seoul, A huge Black Lives Matter banner is seen at the U.S. embassy

Američka ambasada u Seulu istakla je zastavu sa napisom “Životi crnaca su važni” i na zvaničnom Tviter nalogu objavila njenu fotografiju – obrazlažući da pruža podršku protestima protiv razisma koji se održavaju širom Sjedinjenih Država.

“Ambasada Sjedinjenih Država solidarna je sa Amerikancima koji su u žalosti i mirno protestuju tražeći promene. Zastava koju smo postavili znači podršku borbi protiv rasne nejednakosti i policijske brutalnosti – jer težimo da budemo inkluzivnije i pravednije društvo”, objavljeno je na zvaničnom Tviter profile američke ambasade u Seulu.

Tu poruku je sa svog privatnog profila podelio Heri Heris, američki ambasador u Južnoj Koreji – dodajući reči: “Sjedinjene Države čini slobodna nacija prepuna različitosti – iz čega crpimo svoju snagu”.

Ovakav potez redak je primer otvorene podrške jednog američkog diplomatskog predstavništva tom pokretu, izvestila je agencija Rojters.

Ambasada je ranije sličan vid podrške pružala LGBTQ zajednici postavljajući zastavu duginih boja na zgradu u kojoj se nalazi u prestonici Južne Koreje.

Ambasadora Herisa, veterana američke mornarice, administracija predsednika Trampa postavila je za ambasadora u Seulu 2018. godine. Heri Heris najavio je da će se sa funkcije povući pre kraja tekuće godine.

Protesti u okviru pokreta “Životi crnaca su važni” održavaju se širom sveta i usredsređeni su na socijalne nepravde. Podstakla ih je smrt Afroamerikanca Džordža Flojda, koji je u Mineapolisu preminuo nakon policijskog privođenja.

XS
SM
MD
LG