Linkovi

Okružni patolog smrt Rejšarda Bruksa okarakterisao kao ubistvo


Smrt Rejšarda Bruksa izazvala je nove proteste, paljenja i nerede u Atlanti
Smrt Rejšarda Bruksa izazvala je nove proteste, paljenja i nerede u Atlanti

Patolog okruga Fulton u Džordžiji okarakterisao je smrt Afroamerikanca Rejšarda Bruksa, koji je preminuo u bolnici posle policijske intervencije, kao ubistvo.

Rejšard Bruks je ubijen ispred restorana brze hrane u Atlanti, gde je policija pokušala da ga privede, ali je on uspeo da pobegne. Od jednog od policajaca uzeo je omamljivač i tokom jurnjave ga uperio u policajca, koji je nedugo potom pucao u Bruksa,


Autopsija koja je rađena u nedelju pokazala je da je 27-godišnji Bruks umro od gubitka krvi uzrokovanog dvema ranama od vatrenog oružja. U saopštenju patologa se zaključuje da je reč o ubistvu.

Geret Rolf, bivši policajac osumnjičen da je upotrebio vatreno oružje tokom privođenja je otpušten, a mogao bi biti optužen za neko od tri krivčna dela: ubistvo, ubistvo sa predumišljajem ili ubistvo iz nehata, izjavio je Pol Hauard, tužilac Okruga Fulton u državi Džordžija.

"Optužnica zavisi od toga da li je policajac Rolf osećao neposrednu smrtnu pretnju ili fizičku pretnju pa je zato doneo odluku da upotrebi vatreno oružje. Ili ga je upotrebio samo da bi uhvatio osumnjičenog, ili iz nekog drugog razloga. Ako je hitac ispalio iz bilo kog drugog razloga, a ne da bi spasio svoj život ili sprečio da on, ili neko drugi bude povređen, onda je upotreba vatrenog oružja bila nezakonita”, rekao je okružni tužilac Hauard za CNN.

On je rekao da će odluku o podizanju optužnice u slučaju pogibije Rejšarda Bruksa mogao doneti do srede.

"Bruks nije delovao kao osoba koja je predstavlja pretnju za bilo koga – tako da je nerazumno što se čitav slučaj okončao njegovom pogibijom”, rekao je Hauard.

"Ništa nije ukazivalo da njihov razgovor ide u smeru incidenta koji je okončan nečijom pogibijom”, rekao je Hauard.


Geret Rolf , jedan od učesnika incidenta u kom je poginuo Bruks je otpušten, dok je drugi, Devin Brosnan, prebačen na administrativnu dužnost, saopštila je policija grada Atlante u američkoj državi Džordžija. Rolf je u policiji Atlante bio angažovan od 2013, a Brosnan od septembra 2018, saopštio je portparol policije Džon Čefi.

Bruks je ustreljen u incidentu koji se dogodio pošto je, prema tvrdnjama policije, pokušao da izbegne privođenje. Policijska patrola ga je zatekla kako spava u vozilu čekajući red ispred restorana brze hrane Vendis.

Snimci kamera sa tela policajaca, koje je objavila policija grada Atlante, prikazuju da je Bruks, u dobrom raspoloženju, do pokušaja privođenja sarađivao sa dvojicom policajaca belaca.

“Znam da samo radite svoj posao", rekao je Bruks jednom od njih tokom četrdesetominutnog razgovora tokom kog je pristao da bude testiran na opojna sredstva. Posle testa jedan od policajaca je pokušao da mu stavi lisice na ruke - što je iniciralo borbu čiji je epilog bio smrt Rejšarda Bruksa.

Policajci prilaze vozilu Rejšarda Bruksa
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

Endi Harvi, šef policije u gradu Enisu u državi Teksas i autor nekoliko knjiga o policijskoj obuci, reko je agenciji Asošijeted pres da se tok policijskih privođenja može preokrenuti u deliću sekunde.

“Momenat u kom zaključuvate lisice za drugu stranu je trenutak u kome odlučuje da li će sarađivati ili se odupirati. To se dogodilo u Atlanti", rekao je Harvi.

Istražni biro Džordžije saopštio je da je Bruks oteo omamljivač jednom od policajaca. Biro je objavio i snimak nadzorne kamere restorana Vendis koji prikazuje Bruksa koji trči i osvrće se prema policajcu, udaljenom nekoliko koraka od njega, upirući predmet koji je imao u ruci. Nakon toga policajac je potegao oružje iz koga je pucao prema Rejšardu Bruksu - koji je potom pao.

Protest, nasilje i paljevina

Smrt Rejšarda Bruksa izazvala je nove proteste u Atlanti. Okupljanje građana, koje je otpočelo kao mirno, preraslo je u nasilje koje je kulminiralo paljenjem restorana u blizini kog je ustreljen Bruks.

Restoran je goreo više od 45 minuta pre nego što je na mesto događaja stigla vatrogasna brigada koju je tokom intervencije štitio policijski kordon. Zgrada restorana koja se nalazi pored benzinske pumpe izgorela je do temelja. Policija je ponudila 10.000 dolara nagrade i objavila fotografije moguće osumnjičene osobe koje, kako deluje, prikazuju maskiranu belkinju.

Požar u restoranu Vendis
Požar u restoranu Vendis

Zbog pucnjave u kojoj je stradao Rejšard Bruks šefica policije Atlante Erika Šilds podnela je ostavku koju je prihvatila gradonačelnica Keiša Lens Botoms.

"Ne verujem da je to bila opravdana upotreba smrtonosne sile i zatražila sam da se policajac odmah otpusti", rekla je Botoms na konferenciji za novinare.

Biro za istragu savezne države Džordžije saopštio je da istražuje Bruksovo ubistvo, dok je policija navela da se opirao hapšenju nakon što je pao na alko-testu u petak uveče. Vlasti još nisu objavile imena dvojice belih policajaca, umešanih u pucnjavu.

Istražitelji su saopštili i da ispituju video koji su snimili očevici. Direktor Biroa za istragu Vik Rejnolds rekao je na konferenciji za novinare da snimak sa kamera iz restorana Vendis, gde se dogodila pucnjava, pokazuje da je Bruks po svemu sudeći držao omamljivač jednog od policajaca kada je počeo da beži.

"U tom trenutku, policajac poseže za svojim oružjem, puca i na parkinu pogađa gospodina Bruksa, koji zatim pada", objasnio je Rejnolds.

Na snimku se prvo vidi Bruks na zemlji, ispred automobila, kako se bori sa dva policajca a zatim, kako izgleda, grabi omamljivač jednog od njih.

Borba tokom pokušaja privođenja i tri hica
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

Posle nekoliko sekundi, počinje da beži, nakon čega jedan od policajaca koristi svoj omamljivač. Na snimku se čuju pucnji i kako neko viče "uhvatio sam ga", a zatim se vidi kako Bruks leži na zemlji, piše Rojters.

Tužilac okruga Fulton saopštio je da je njegova kancelarija "već pokrenula intenzivnu, nezavisnu istragu incidenta", dok čeka rezultate istrage biroa države Džordžije.

Novi incident dogodio se nakon višenedeljnih protesta širom SAD zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda tokom policijskog privođenja u Mineapolisu.

Bekstvo Rejšarda Bruksa i pucnjava
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG