Linkovi

Tramp poziva na jedinstvo, Njujork sprovodi reformu policije


Demonstranti u Sijetlu uspostavili su "autonomnu zonu Kapitol hil" u delu grada oko napuštene policijske stanice.
Demonstranti u Sijetlu uspostavili su "autonomnu zonu Kapitol hil" u delu grada oko napuštene policijske stanice.

Guverner Njujorka Endru Kuomo potpisao je zakon o sveobuhvatnoj reformi policije u toj državi. Pre svega, zabranjuje se tehnika "kragne", zahvat oko vrata tokom hapšenja, i ukida sporni državni zakon prema kojem su podaci o disciplinskim postupcima protiv policajaca čuvani kao poverljivi.

"Reforma policije je odavno trebalo da se dogodi. Ubistvo Džordža Flojda je samo najskorije, ali se ove ne radi samo o tom ubistvu, nego o tome da smo u ovoj situaciji bili već mnogo, mnogo puta do sada."

Kuomo je takođe izdao uredbu kojom se od lokalnih vlasti i policije traži da razviju plan za modernizaciju policijskih strategija i programa. Ti planovi moraju da razmotre upotrebu sile, predrasude koje postoje u policiji kao i druga pitanja koja su pokrenula masovne proteste protiv rasizma. Kako je poručio guverner, plan svake zajednice mora da se "ugradi" u lokalni zakon do 1. aprila 2021, da bi se kvalifikovale za državno finansiranje.

Protesti ispred krivičnog suda u Kvinsu sa zahtevom za zakonske promene, 8. juna 2020.
Protesti ispred krivičnog suda u Kvinsu sa zahtevom za zakonske promene, 8. juna 2020.

Posle nekoliko nedelja građanskih nereda u Americi, predsednik Tramp obećao je da će njegova administracija energično raditi na ekonomskom razvoju manjinskih zajednica i rešavati problem razlika u nivou zdravstvene zaštite. Bela kuća je navela da je to deo plana u četiri tačke da se obnovi bezbednost i stvore nove mogućnosti za manjine, ali nije saopšteno više detalja.

Na okruglom stolu o rasi i policiji u crkvi u Dalasu, predsednik je rekao da će, u okviru svog plana, potpisati uredbu kojom se policija poziva da poštuje najsavremenije profesionalne standarde prilikom primene sile.

"Moramo da radimo zajedno da se suočiomo sa predrasudama gde god da se pojavljuju", rekao je Tramp. "Ali nećemo napredovati i zalečiti rane ako pogrešno opišemo desetine miliona pristojnih Amerikanaca kao rasiste."

U delu Sijetla demonstranti su proglasili autonomnu zonu dok nastavljaju zahteve za uspostavljanje rasne jednakosti i smanjenje finansiranja policije.
U delu Sijetla demonstranti su proglasili autonomnu zonu dok nastavljaju zahteve za uspostavljanje rasne jednakosti i smanjenje finansiranja policije.

Tramp je odbacio kritike svojih ranijih komentara o potrebi da policija dominira na ulicama za vreme nereda. "Držaću se toga", rekao je.

Takođe je komenatrisao proteste u Sijetlu u državi Vašington, gde su stotine građana okupirale, sada napuštenu, policijsku stanicu. Policija Sijetla naglo je napustila zgradu posle više nedelja sukoba sa demonstrantima. Zgrada i šest blokova oko nje sada su nazvani “Autonomnom zonom Kapitol hil”.

“Ova zgrada pripada građanima. Platili smo je kroz porez”, kaže jedan demonstrant.

Proteklih nedelja, policija Sijetla je kritikovana zbog grubih taktika, upotrebe suzavca i šok bombi. Podneto je 14.000 prijava. Međutim, šefica policije kaže da sada policija više ne može da reaguje na pozive zbog kriminala - u tom delu grada.

Predsednik Tramp je nazvao grupu “domaćim teroristima”, iako su protesti bili uglavnom mirni. Pozvao je gradonačelnicu i guvernera da odmah "povrate kontrolu nad gradom od anarhista" i dodao: "Ako vi nećete, ja hoću."

Gradonačelnica Sijetla, Dženi Durkan, odgovorila je na Tviteru porukom: “Zaštitite nas sve, vratite se u svoj bunker”.

"Jedna stvar koju ovaj predsednik nikada neće razumeti jeste da slušanje zajednice nije slabost, nego snaga”, navela je.

Ali i samu gradonačelnicu su kritikovali neki demonstranti iz pokreta “Životi crnaca su važni”, navodeći da dozvoljava da se ovim skrene pažnja sa njihoviih osnovnih ciljeva.

Mere koje se odnose na afroameričke zajednice i reformu policije koje je Tramp predstavio u Dalasu verovatno neće mnogo umiriti građane ogorčene zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda u rukama policije.

Predsednik Tramp govori na okruglom stolu o reformi policije i rasnim pitanjima, održanom u crkvi Gejtvej u Dalasu, u državi Teksas, 11. juna 2020.
Predsednik Tramp govori na okruglom stolu o reformi policije i rasnim pitanjima, održanom u crkvi Gejtvej u Dalasu, u državi Teksas, 11. juna 2020.

Sekretar za pravosuđe Vilijam Bar koji je učestvovao na sastanku u crkvi Gejtvej u Teksasu kaže da je prizor policajaca iz Mineapolisa koji je držao koleno na Flojdovom vratu skoro 9 minuta bio strašan, i pokrenuo celu zemlju.

Bar je izrazio nadu da će se iz loše situacije roditi nešto dobro, ali je, komentarišući zahteve nekih demonstranata da se rasformiraju institucije sprovođenja reda i zakona rekao da to "nije potrebno".

Tramp je takođe u četvrtak više puta ponovio da se ne može dozvoliti smanjeno finansiranje ili ukidanje policijskih stanica. Rekao je da su većina policajaca dobri ljudi ali da uvek postoje "trule jabuke".

Policija je koristila biber-sprej protiv demonstranata na protestima zbog smrti Brijane Tejlor i Džordža Flojda, u Luivilu u Kentakiju, 29. maja 2020.
Policija je koristila biber-sprej protiv demonstranata na protestima zbog smrti Brijane Tejlor i Džordža Flojda, u Luivilu u Kentakiju, 29. maja 2020.

Za to vreme, neke promene se sprovode na lokalnom nivou. U Luivilu u Kentakiju usvojen je “Brijanin zakon”, kojim se policiji zabranjuje da, tokom svojih akcija, upada u kuće bez kucanja i najave.

Radnica službe hitne pomoći, Brijana Tejlor ubijena je tokom policijske racije zbog narkotika, iako je osumnjičena osoba u to vreme već bila u zatvoru. Droga nije pronađena.

Policijski izveštaj bio je skoro prazan i izostavio ključne detalje.

"To nije normalno, zašto biste u sred noći provalili u kuću nekome bez upozorenja”, kazala je Brijanina majka Tamika Tejlor.

U izveštaju se navodi da Brijani nisu nanete povrede, iako je pogođena sa 8 metaka. Nije označeno ni da je policija probila vrata, a protiv policajaca nisu podignute nikakve optužnice.

Još jedan slučaj je sada u centru pažnje. Tinejdžer u Talsi u Oklahomi snimljen je kako u lisicama leži na zemlji, dok ga policajac, kako izgleda, šutira. Prolaznici konstatuju da ga policija šutira i pitaju zašto a policajac odgovara: "zato".

Policija tvrdi da je tinejdžer na nedozvoljenom mestu prelazio ulicu, iako gradskim zakonom to nije zabranjeno. U toku je istraga. Prema novom istraživanju mreže ABC u 800 jurisdikcija, tokom 2018. je uhapšeno pet puta više Afroamerikanaca nego belaca.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG