Linkovi

Tramp priznaje da je Obama rodjen u SAD


Republikanski predsjednički kandidat Donald Tramp danas je okončao višegodišnju kontroverzu koju je sam pokrenuo, dovođenjem u pitanje mjesto rođenja aktuelnog američkog predsjednika. Nakon što je 2011. godine predvodio pokret koji je bez dokaza tvrdio da je Obama rođen u inostranstvu, Tramp je danas priznao da je predsjednik rođen u Sjedinjenim Državama. Demokratski predsjednički kandidat Hilari Klinton prethodno je oštro kritikovala Trampove napore da, kako je istakla, delegitimizuje prvog afro-američkog predsjednika.

Posle višegodišnjih kontroverznih komentara u pogledu mjesta rođenja predsjednika Baraka Obame, predsjednički kandidat Republikanske stranke je na konferenciji u Vašingtonu poručio:

“Predsjednik Obama je rođen u Sjedinjenim Državama i tačka. Sada svi želimo da se vratimo naporima da ponovo učinimo Ameriku velikom”.

Tramp je godinama, uprkos dokazima, odbijao da prizna da je Obama rođen u Sjedinjenim Država. Današnjom izjavom priznao je očigledno.

“Kada Donald Tramp dovodi u pitanje Obamino mjesto rođenja, onda pokušava da privuče podršku onih koji su mrzjeli Obamu od početka i preispitivali njegovu legitimnost. To ima primjesa rasizma”, ističe politički novinar Rik Klajn.

Republikanski kandidat takođe je optužio Hilari Klinton i njen izborni štab da su 2008. godine pokrenuli cjelokupnu kontroverzu. Klinton je u prošlosti to više puta demantovala, a danas je u obraćanju konferenciji afro-američkih žena, u američkoj prijestonici, oštro kritikovala svog rivala zbog kampanje koju je vodio protiv Obame.

“Tramp je pet godina predvodio pokret koji je dovodio u pitanje Obamino mjesto rođenja, da bi delegitimizovao našeg prvog afro-američkog predsjednika. Njegova kampanja je bila zasnovana na nevjerovatnoj laži. To se ne može izbrisati iz istorije. Ne možemo jednostavno to da prihvatimo – moramo tome da se suprostavimo“.

Međutim, ponovnim pokretanjem priče o Obaminoj krštenici, Tramp je ipak privukao svu medijsku pažnju.

“Značajan dio glasača tačno zna šta Tramp radi kada dovodi u pitanje Obamino mjesto rođenja”.

Sam Obama je u međuvremenu, na pitanje da prokomentariše današnju Trampovu izjavu, odgovorio da ima važnijih stvari o kojima treba raspravljati.

“Šokiran sam da se takvo pitanje postavlja u trenutku kada treba da se bavimo velikim brojem drugih stvari. U stvari, i nisam toliko šokiran. To je tipično. Ja sam bio prilično uvjeren u pogledu toga gdje sam rođen. Kao i većina ljudi. Nadam se da će se na predsjedničkim izborima raspravljati o mnogo ozbiljnijim pitanjima od toga”.

Uprkos svemu, protekla nedelja je, sudeći prema najnovijim anektama, bila najbolja za Trampa poslednjih mjeseci. Istraživanja javnog mjenja pokazuju da sustiže Klinton na nacionalnom nivou, te da je preuzeo vođstvo u pojedinim ključnim saveznim državama. Demokratska kandidatkinja se pak i dalje dalje suočava sa pitanjima u pogledu njenog zdravlja i komentara da su polovina Trampovih pristalica “bijednici”.

XS
SM
MD
LG