Linkovi

Mediji: Agent CIA ubijen u Somaliji


Arhiva - Vojnici SAD tokom patrole u Somaliji, decembra 2019. (Nick Kibbey/U.S. Air Force)
Arhiva - Vojnici SAD tokom patrole u Somaliji, decembra 2019. (Nick Kibbey/U.S. Air Force)

Slubenik Centralne obaveštajne agencije (CIA) ubijen je tokom borbi u Somaliji poslednjih dana, javili su američki mediji u četvrtak, ne objavljujući detalje o tome kako je agent umro.

Veteran-oficir bio je član Centra za specijalne aktivnosti CIA-e, paravojnog ogranka koji izvršava neke od najopasnijih zadataka američke obaveštajne agencije, javio je Njujork tajms.

Agent je preminuo od povreda zadobijenih tokom operacije prošle nedelje, navodi CNN.

CIA nije javno komentarisala smrt.

Vašington ima oko 700 vojnika raspoređenih u Somaliji koji izvode obuku somalijskih snaga i izvode terorističke racije protiv militantne grupe Al Šabab, koju je Vašington stavio na listu terorističkih pokreta 2008. godine.

Ranije ovog meseca, Vašington je na svoju terorističku crnu listu stavio vođu elitne jedinice grupe povezane sa Al-Kaidom okrivljenu za januarski napad u Keniji u kojem su ubijena trojica Amerikanaca.

Procenjuje se da Al-Šabab ima između 5.000 i 9.000 boraca koji su se obavezali da će srušiti somalijsku vladu, koju podržava oko 20.000 vojnika iz Afričke unije.

Ubijeni američki operativac bio je veteran operacija specijalnih snaga, prethodno je bio član elitnog tima SEAL 6, izvestio je Tajms.

Odlazeća administracija predsednika Donalda Trampa razmatra povlačenje svih američkih snaga iz Somalije do njegovog napuštanja funkcije u januaru, dodao je list.

Na početku svog mandata, Tramp je Pentagonu dao više slobode da proširi svoje operacije, kako vazdušnim, tako i kopnenim napadima, u ratom razorenoj afričkoj zemlji.

Ali u zvaničnom izveštaju objavljenom u februaru kaže se da "uprkos kontinuiranim američkim vazdušnim udarima u Somaliji i američkoj pomoći afričkim partnerskim snagama, čini se da Al Šabab postaje sve veća pretnja koja želi da udari na američko tlo".

XS
SM
MD
LG