Linkovi

Mediji: SAD razmatraju povlačenje antiterorističkih jedinica iz Afrike


Arhiva - General Tomas D. Valhauzer, levo, komandant američke Afričke komande, u društvu sa Ambasadorom SAD u Senegalu, Tlinabom Muššingijem.
Arhiva - General Tomas D. Valhauzer, levo, komandant američke Afričke komande, u društvu sa Ambasadorom SAD u Senegalu, Tlinabom Muššingijem.

Pentagon razmatra povlačenje gotovo svih američkih komandosa iz Nigera i gašenje najelitnijih antiterorističkih jedinica širom Afrike, kaže se u medijskom izveštaju.

Zvaničnici Pentagona rekli su za Njujork tajms da će vojne ispostave u Kamerunu, Keniji, Libiji i Tunisu takođe biti zatvorene, ako sekretar za odbranu Džim Matis odobri ove planove, mada će SAD i dalje imati veliko vojno prisustvo u Nigeriji i Somaliji.

Prema pisanju NT, ovak potez je deo promena u strategiji SAD koje podrazumevaju pomeranje fokusa sa borbe protiv pobunjenika, na potencijalne konflikte širokog obima.

Ali, on takođe dolazi nakon napada militanata na američke vojnike u Nigeru prošle godine, u kom je ubijeno četvoro Amerikanaca i za koji je Pentagon priznao da je njegov propust.

U izveštaju, list piše da bi stotone trupa SAD širom Afrike mogle da bude premeštene prema planu. Ali, general Tomas Valdhauzer, čelnik Afričke komande, ranije je rekao Njujork tajmsu da se SAD neće "okrenuti" i napustiti svoje misije obuke lokalnih snaga u antiterorističkim operacijama.

Neki zvaničnici SAD protive se planu za zatvaranje vojnih ispostava u Africi, tvrdeći da bi to moglo da umanji uticaj SAD u vremenu kada Kina i Rusija traže načine da svoj uticaj povećaju.

Ali, jedan zvaničnik rekao je za NT da su afričke zemlje razvile ekstremno sposobne antiterorističke jedinice i da mnogima više nije potrebno američko prisustvo.

XS
SM
MD
LG